aA
Į šalies sostinę Kijevą atkeliavo "oranžinė revoliucija": ilgai autoritariškos valdžios niekinti žmonės turi paprastą būdą išreikšti paramą Ukrainos opozicijos kandidatui į prezidento postą. Grįstomis Kijevo gatvėmis madingai išsipuošusios moterys žengia pasidabinusios oranžiniais šalikais, skrybėlėmis ir megztiniais. Moksleiviai prie kuprinių rišasi oranžinius kaspinus. Pensininkai į atlapus taip pat segasi oranžinių audeklų juosteles.
"Eurovizijos" nugalėtoja Ruslana remia V.Juščenko
"Eurovizijos" nugalėtoja Ruslana remia V.Juščenko
© EPA-ELTA
Ant medžių, žibintų stulpų ir automobilių antenų kabo oranžinės vėliavos.

Oranžinė - opozicijos lyderio Viktoro Juščenkos rinkimų kampanijos spalva.

Antrasis rinkimų turas, kuriame V. Juščenko susirungs su valdžios remiamu kandidatu Viktoru Janukovičiumi, vyks sekmadienį.

"Jutome, kad daug žmonių norėjo paremti V. Juščenką, tačiau nežinojo kaip, neturėjo kontaktų su jo būstine ir tikriausiai šiek tiek bijojo, - teigė reklamos vadovas 27 metų Vitalijus Mužas. - Tai nugali baimę ir paprastiems žmonėms siūlo kai ką paprasta. Tai buvo spontaniška - oranžiniai drabužiai, dryžiai - bet kas. Jokių šūkių, tik oranžinė - džiaugsmo spalva".

Ukrainoje - "oranžinė revoliucija"
© ELTA

Dauguma sostinės gyventojų atsidavę V. Juščenkai, jo liberaliam pažadui priartinti Ukrainą arčiau Europos, o ne Maskvos bei atsidavimui Ukrainos kalbai ir kultūrai. Tipiškas V. Juščenkos rėmėjas Kijeve - jaunas ir palyginti pasiturintis.

"Eurovizijos" nugalėtoja Ruslana remia V.Juščenko
© EPA-ELTA

Miesto aikštėse už jo liberaliąsias pažiūras stoja šalies įžymybės - televizijos žvaigždės, dainininkai (taipogi ir "Eurovizijos" nugalėtoja Ruslana), sportininkai. Visi jie ryši oranžinius kaspinus, vilki oranžinius švarkus, yra užsidėję oranžines kepures ar turi tos spalvos skėčių, rankinių. Radijo stotys groja dainas apie "oranžinius žmones". Studentai kerpa šimtus metrų oranžinės medžiagos, kaspinus klijuoja ant požeminių traukinių, audinių juosteles dalija praeiviams.

Tai naudinga prekybininkams. Pagrindinėje Kijevo trijų juostų gatvėje "Kreščatyk" parduotuvės vitrinas pastebimai pripildė oranžiniais švarkais ir megztiniais. "Šį sezoną žmonės aktyviai perka oranžinius drabužius, - teigė nedidelės prabangių moteriškų drabužių ir reikmenų parduotuvės asistentė. - Turėjome užsakyti daugiau oranžinių prekių. Ukrainoje tai - metų spalva".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.