aA
Dviejų trečdalių europarlamentarų pritarimas pakeistosios Europos Komisijos (EK) sudėčiai - gera darbo pradžia, ketvirtadienį pareiškė būsimoji biudžeto ir finansinių programų komisarė Dalia Grybauskaitė. "Tai, kad gavome 449 balsus, rodo, jog du trečdaliai Europos Parlamento (EP) palaiko Komisiją, nori, kad ji būtų tvirta ir pradėtų darbą, o krizės daugiau nebūtų. Tai labai gera pradžia", - po balsavimo dėl EK sudėties pažymėjo komisarė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© AFP/Scanpix
Tačiau esą tik laikas ir pirmieji Komisijos sprendimai parodys, ar pirmininko Jose Manuel Barroso sprendimas pakeisti kelias kandidatūras ir perskirstyti dalį portfelių sustiprino šią instituciją.

"Noriu tikėti, kad apsivalymas įvyko visur - ir pakeitus Komisijos narių , ir EP pademonstravus demokratinę teisę išsakyti savo nuomonę", - žurnalistams sakė komisarė D. Grybauskaitė.

Ketvirtadienį D. Grybauskaitė sulaukė Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus, premjero Algirdo Brazausko ir užsienio reikalų ministro Antano Valionio sveikinimų tapos komisare.

Jau kitą savaitę, lapkričio 25 dieną, naujajai EK teks apsispręsti dėl 2005 metų Europos Sąjungos (ES) biudžeto, vėliau - dėl tolesnės finansinės perspektyvos. Po balsavimo Europarlamente 2004-2009 metų kadencijos Komisijos sudėtį penktadienį raštu patvirtins ES Taryba. Iš karto po to naujieji komisarai formaliai pradės eiti pareigas.

Pirmadienį D. Grybauskaitė dalyvaus Bendrųjų reikalų taryboje ir Finansų kontrolės komitete vadinamuosiuose sutrumpintuose klausymuose. Lietuvos atstovė pripažino, kad jos darbotvarkė taps kur kas labiau įtempta. "Šoku tiesiai į vandenį pirmąją oficialaus darbo dieną", - juokėsi komisarė.

Ekonomistė ir diplomatė, buvusi Lietuvos finansų ministrė kadenciją baigiančioje ES vykdomosios valdžios struktūroje kartu su komisare Viviane Reding kuruoja kultūros ir švietimo klausimus.

D. Grybauskaitė patikino nesijaudinusi dėl savo galimybių likti biudžeto ir finansinių programų komisare, mat jos pasirengimas eiti šias pareigas EP nebuvo kvestionuojamas.

"Niekada nereikia būti įsitikinusiam šimtu procentų. Virė aštrios diskusijos, girdėjome kritiškų, personalizuotų pasisakymų. Bet matėme, kad derybos su politinėmis parlamento grupėmis vyko sėkmingai, todėl pritarimo tikimybė buvo didelė", - kalbėjo Lietuvos atstovė.

Pasak jos, ES narės į Komisiją delegavo nemažai stiprių, gabių pareigūnų. Tačiau sprendimų priėmimo procedūrą gali apsunkinti tai, kad joje dalyvauja ne tik EK, bet ir Europarlamentas bei ES Taryba.

ELTA primena, kad ketvirtadienį EP didele balsų persvara pritarė pakeistosios EK sudėčiai.

EK tenka svarbiausias vaidmuo iš visų bloko institucijų. Priešingai nei ES sudarančių valstybių vyriausybės, ji atstovauja ir vykdomajai, ir teisės aktų leidžiamajai valdžiai. Ši institucija turi vadinamąją iniciatyvos teisę - būtent čia parengiami visi dokumentai, kuriuos priima EP ir Ministrų Taryba.

Komisija yra atsakinga už organizacijos politikos įgyvendinimą. Kitaip tariant, ji rūpinasi programų finansavimo valdymu ir bloko biudžetu, taip pat turi lemiamą balsą svarbiose sferose, pavyzdžiui, konkurencijos politikoje arba pagalbos valstybėms klausimu.

Jei kuri nors narė nesilaiko Stojimo sutartyje numatytų įsipareigojimų ar ES teisės aktų, Komisija gali kreiptis į Teisingumo teismą. Be to, EK yra savotiška organizacijos atstovė tarptautinėje arenoje, pavyzdžiui, derantis su blokui nepriklausančiomis šalimis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.