aA
Audrius Butkevičus
Audrius Butkevičus
© "Lietuvos žinios"
Anonimo laiške maloniai prašoma pateikti informacijos apie LDDP atstovo Justino Karoso bei konservatorės Irenos Degutienės "komunistinę" praeitį. Lazdijų-Druskininkų vienmandatėje apygardoje, kurioje kandidatuoja šie politikai, už Seimo nario mandatą ketina kovoti ir Centro sąjungos atstovas Juozas Šarkus.

Vagystė

Seimo nario A.Butkevičiaus padėjėja atpažino LŽ turimą anoniminio laiško kopiją. Moteris paaiškino laišką priėmusi iš nepažįstamo asmens, prašiusio raštą perduoti A.Butkevičiui, pirmąją rugpjūčio savaitę. Patikrinus gautus dokumentus paaiškėjo, kad anoniminio laiško, kurį laiką gulėjusio matomoje vietoje ant stalo, tarp jų nebėra. Parlamentaro padėjėja dievagojosi laiško niekam neskolinusi ir net nerodžiusi. LŽ turimoje laiško kopijoje rašto gavėjo prašoma sužinoti, kokias pareigas iki Nepriklausomybės atkūrimo ėjo J.Karosas ir I.Degutienė. Į šešis punktus suskirstytame rašte taip pat pageidaujama išsiaiškinti, kaip šie du politikai buvo išrinkti į Seimą, už kokius nepopuliarius įstatymus ir sprendimus balsavo, ar buvo susikompromitavę. Anoniminį autorių taip pat domina visi J.Karoso ir I.Degutienės veiksmai, sukėlę neigiamą visuomenės reakciją.

Provokacija

Parlamentaras A.Butkevičius, su kuriuo LŽ kalbėjosi telefonu, kompromituojančio laiško tvirtino akyse nematęs. Tai LŽ patvirtino ir jo padėjėja. A.Butkevičius teigė pastarąsias kelias savaites praleidęs Maskvoje. "Man sunku komentuoti raštą, kurio nemačiau, prisipažino jis. - Tačiau tai labai panašu į kažkieno diletantiškus rinkimų triukus". A.Butkevičius kategoriškai neigė kam nors žadėjęs surinkti "kompromatą" apie kandidatus į naują Seimą. Parlamentaras stebėjosi ir tuo, kad jį tariamai demaskuojantis raštas, nors ir rašytas ranka, yra be siuntėjo pavardės ar parašo.

Konkurentai

Anoniminiame iš A.Butkevičiaus kabineto dingusiame laiške minimas J.Karosas LŽ prisipažino neatmetąs galimybės, kad jį ir I.Degutienę kompromituojančią medžiagą užsakė oponentai. Apie tai verčiąs susimąstyti ir faktas, kad laiške neminimas toje pačioje vienmandatėje apygardoje kandidatuojantis centristas J.iarkus. "Kol kas galiu pasakyti tik tiek, kad kitą kartą tiems, kurie rašė tą laišką, vertėtų kreiptis tiesiai į mane, - patarė J.Karosas. - Aš pats viešai spaudoje atsakysiu į visus laiške užduodamus klausimus, nes neturiu ką slėpti".

J.Karosas prisipažino "iš savo šaltinių" taip pat gavęs anoniminio laiško kopiją. Tačiau LDDP atstovas tikino su laiško vagyste iš A.Butkevičiaus kabineto neturįs nieko bendro.

"Kompromituojančiame" laiške A.Butkevičiui nėra nei kreipimosi į adresatą, nei siuntėjo vardo ar parašo.