aA
Trečiadienį Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka parlamente pasirašė dokumentą, patvirtinantį spalio 17 d. įvykusio referendumo, kuris leidžia jam kelti savo kandidatūrą į valstybės vadovo postą tiek kartų, kiek jis norės, rezultatus.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka
© Reuters/Scanpix
Beveik dvi valandas trukusioje kalboje prezidentas pabrėžė, jog, priešingai oponentų tvirtinimams, parlamentas (taip pat išrinktas spalio 17 d.) yra teisėtas - liaudis jį išrinko pagal konstituciją.

"Žinojau, kad mus kritikuos Vakarai ir kai kurios jėgos Rusijoje. Kodėl taip yra? Iš pavydo, kad padėtis Baltarusijoje stabili ir rami", - sakė A. Lukašenka.

Jis pabrėžė nekeisiąs dabartinės politikos krypties. "Mūsų tikslas - sukurti stiprią ir klestinčią Baltarusiją, kur žmonėms bus gera gyventi", - teigė prezidentas. Jis žadėjo nuo 2005 metų sausio 1 d. suteikti didesnę ekonominę laisvę paslaugų sferai ir smulkiajam verslui.

Prezidentas kritikavo vyriausybės atstovus už pernelyg lėtą gyvenamųjų namų statybą, prastai dirbančią sveikatos apsaugos sistemą, ne per geriausią komunalinių paslaugų kokybę, kyšininkavimą, per dideles kainas mokyklų valgyklose.

A. Lukašenka taip pat pareiškė, jog reikia pasidomėti vaikų iš Černobylio zonos vežimu poilsiauti užsienyje, kur jie esą susipažįsta su vartotojišku gyvenimo būdu. "Užsienio pagalbą reikia priimti, bet būtų geriau, kad vaikai vyktų į mūsų sanatorijas", - pabrėžė prezidentas.

Savo kalbą A. Lukašenka baigė patarimais neseniai išrinkto parlamento deputatams. Jis juos paragino aktyviai dirbti ir nesiskirstyti į frakcijas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.