aA
Į žinią, jog Irake ne vieną dešimtmetį dirbusią ir prieš mėnesį pagrobtą britų kilmės irakietę pagalbos darbuotoją Margaret Hassan nužudė jos pagrobėjai, trečiadienį irakiečiai reagavo piktai.
Airijoje gimusi 59 metų M. Hassan į Iraką persikėlė daugiau nei prieš 30 metų, ištekėjusi už inžinieriaus irakiečio. Moteris išmoko arabų kalbą ir rėmė vietos bendruomenes. Ją pažinojusieji, su ja dirbusieji arba iš jos pagalbą gavusieji apibūdina M. Hassan kaip ryžtingai savo darbą atlikusią moterį. Ji padėjo neįgaliesiems, našlaičiams, vandens stygių kentusiems bei dėl prastų sanitarinių sąlygų kentėjusiems žmonėms.

Viena iš ligoninių, kurioms M. Hassan nuolat teikė paramą, - stuburo smegenų klinika Bagdade, kuriai vadovauja Qayderas al-Chalabi. Jis pažymėjo, kad M. Hassan nužudymas - didelė netektis visiems irakiečiams.

"Žudikai padarė labai didelę klaidą. Tai buvo netinkamas asmuo, - sakė jis žinių agentūrai Reuters trečiadienį. - Neįsivaizduoju, kad jai galėjo nutikti tokie dalykai, nes ji buvo labai humanitarinei pagalbai atsidavęs žmogus. Ji juto mūsų kančias, suprato, dėl ko kenčia Irako žmonės".

"Turime gerbti ir prisiminti ją. Jos atminimui turime kasmet rengti ceremoniją", - sakė al-Chalabi. Jis pridūrė manąs, jog moters garbei turėtų būti pastatytas paminklas.

M. Hassan pagrobta spalio 19 dieną važiuodama į darbą Bagdade. Ten ji vadovavo organizacijos "Care International" vietos operacijai. Praėjusią savaitę arabų žinių kanalui "Al Jazeera" pateiktoje vaizdajuostėje buvo matyti šūvį į galvą moteriai užrištomis akimis paleidžiantis žmogus su gobtuvu. M. Hassan brolis ir britų užsienio reikalų ministerijos pareigūnai yra pranešę manantys, kad vaizdajuostė - "tikriausiai nesuklastota", o M. Hassan šeima yra pažymėjusi mananti, jog moteris negyva.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.