aA
Trečiadienį Europos Parlamentas (EP) palankiai sutiko išrinktojo Europos Komisijos (EK) pirmininko Jose Manuelio Barroso pertvarkytą komandą, tačiau stengėsi įgyti naujų svertų, kurie leistų atšaukti pavienius komisarus.
Jose Manuel Durao Barroso
Jose Manuel Durao Barroso
© Reuters/Scanpix
J.M.Barroso, prieš tris savaites vengdamas gėdingo pralaimėjimo atsiėmęs prieš tai siūlytos sudėties EK, ES parlamentui teigė, kad jo komanda, kurioje nebeliko prieštaringai vertinto Italijos atstovo Rocco Buttiglione ir euroskeptikės iš Latvijos Ingridos Ūdrės, nekantrauja kibti į darbą.

"Su jūsų pagalba mes galime sukurti geresnę Europą. Mano komanda yra pasirengusi ir trokšta imtis savo vaidmens. Taigi dabar leiskite mums kibti į darbą", - kalbėjo J.M.Barroso. Jis teigė, kad svarbiausias jo prioritetas - vykdyti ekonomines reformas ir sudaryti sąlygas tolesniam augimui bei darbo vietoms kurti.

Trijų didžiausių ES įstatymų leidžiamosios institucijos frakcijų lyderiai, atstovaujantys 268 narius turinčiai konservatyviajai Europos liaudies partijai, 200 narių turintiems socialistams ir 87 liberalams, pagyrė J.M.Barroso už tai, kad šis įsiklausė į parlamento pastabas ir pakoregavo savo komandą. Tai liudija, kad ketvirtadienį, kai bus balsuojama dėl įgaliojimų suteikimo naujajai EK , ją gali paremti didžiuma parlamentarų.

Tačiau jų parama turi savo kainą. Ketvirtadienį ketinamoje priimti jungtinėje rezoliucijoje parlamentarai reikalauja, kad J.M.Barroso sutiktų atleisti bet kurį komisarą, kuris praras EP pasitikėjimą, arba stotų prieš parlamentą ir paaiškintų, kodėl atsisako tai daryti.

ES sutartys nesuteikia parlamentarams teisės atšaukti pavienius komisarus - jie gali nušalinti tik visą Komisiją.

Be to, įstatymų leidėjai dar sykį išreiškė būgštavimus dėl EK pirmininko sprendimo nekeisti olandės Neelie Kroes, kuriai atiteko įtakingas konkurencijos komisarės postas. Baiminamasi, kad ilgametę darbo vyriausybėje patirtį turinčiai komisarei gali nepavykti išvengti interesų konflikto.

Kad Europos Parlamentas ketvirtadienį turėtų pritarti naujos sudėties Europos Komisijai (EK), kurioje nauji Italijos ir Latvijos kandidatai, BNS trečiadienį sakė ir didžiausios Europos Parlamento (EP) Europos liaudies partijos - Europos demokratų (ELP-ED) frakcijos narė Laima Andrikienė.

"Aš beveik neabejoju, kad EK bus patvirtinta. Rytoj (ketvirtadienį - BNS) mes galėsime sveikinti naująją komisarę Dalią Grybauskaitę", - BNS sakė europarlamentarė Laima Andrikienė.

Pasak jos, dauguma EPL-ED grupės narių ketina balsuoti už siūlomą Komisiją, kai joje buvo pakeisti kritikos susilaukę Italijos ir Latvijos kandidatai į komisarus.

Lietuvos kandidatė buvusi finansų ministrė Dalia Grybauskaitė užims įtakingą finansų ir biudžeto komisarės postą.

Vietoje Latvijos parlamento pirmininkės Ingridos Ūdrės į EK pasiūlytas buvęs švietimo ir finansų ministras Andris Piebalgas, pastaruoju metu vadovęs Latvijai atstovavusios komisarės Sandros Kalnietės biurui.

"Aš manau, jog Komisijos pirmininko (Jose Manuelio - BNS) Barroso sprendimas pasiūlyti į energetikos komisarus asmenį iš Baltijos šalių yra labai geras", - BNS sakė Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmaras Brockas.

Šią savaitę atsakydamas į europarlamentarų klausimus A.Piebalgas pabrėžė, jog jo veiklos prioritetu bus Baltijos šalių energetinės sistemos sujungimas su Vakarų Europa.

Anksčiau į energetikos komisarus siūlytas Vengrijos kandidatas Laszlo Kovacsas bus atsakingas už mokesčių politiką.

EPL-ED frakcijos pirmininkas Hansas Gertas-Poetteringas antradienį spaudos konferencijoje pareiškė apgailestavimą, jog Vengrija neatšaukė europarlamentarų kritikos susilaukusio L.Kovacso, kaip tai padarė Latvija, atšaukusi I.Ūdrės kandidatūrą.

Vietoje Italijos pasiūlyto Rocco Buttiglione, kurio pastabos apie gėjus ir moteris privertė atidėti Komisijos patvirtinimą, teisingumo eurokomisaro postą užims Italijos užsienio reikalų ministras Franco Frattinis.

Spalio pabaigoje J.Barroso paskutinę akimirką atšaukė pasiūlytą EK, kilus grėsmei, jog ji nebus patvirtinta. L.Andrikienės nuomone, Europos Parlamentas pademonstravo nesąs "popierinė, simbolinė" institucija.

L.Andrikienės nuomone, Lietuvos Vyriausybė taip pat galėtų būti tvirtinama pagal panašią procedūrą kaip EK - po viešų kandidatų į ministrus apklausų parlamentiniuose komitetuose. Tai, jos nuomone, ne tik suteiktų Seimui daugiau įtakos formuojant Vyriausybę, bet ir užtikrintų proceso skaidrumą.

Balsavimas dėl EK numatytas ketvirtadienį ryte. Jeigu Komisija bus patvirtinta, ji savo darbą pradės lapkričio 22 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.