aA
Didžiosios Britanijos vyriausybė turi pripažinti, kad tūkstančiai 1991-ųjų Persijos įlankos kare tarnavusių karių tiesiogiai dėl šios tarnybos kenčia nuo rimtų ligų. Tokia išvada trečiadienį skelbiama atlikus svarų tyrimą. Smerkiančioje ataskaitoje pažymėta, kad Gynybos ministerija privalo pirmąkart pripažinti, kad "Persijos įlankos karo sindromas" egzistuoja.
Britų kariai pozuoja prie S.Husseino portreto
Britų kariai pozuoja prie S.Husseino portreto
© EPA-ELTA
"Gynybos ministerija niekada nepripažino, kad jų (karių) ligos kilo dėl jų tarnybos Persijos įlankoje, - per spaudos konferenciją pažymėjo tyrimo vadovas Berviko lordas Loydas. - Veteranai dabar labiausia trokšta aiškaus pripažinimo, kad jie serga dėl to, jog tarnavo Persijos įlankoje. Ar jie turi teisę į tokį pripažinimą? Mūsų manymu, taip".

Minėtasis tyrimas buvo paremtas privačiai ir anonimiškai, kai vyriausybė atsisakė surengti oficialų nagrinėjimą.

Klausimu, ar egzistuoja vadinamasis "Persijos įlankos karo sindromas" - ligos, kurios puola mūšio, skirto išstumti Saddamo Husseino pajėgoms iš Kuveito, veteranus, karčių ginčų būta abiejose Atlanto pusėse.

Veteranai ir jų rėmėjai įtaria, kad tūkstančius ligoniais padarė kariams skirtos vakcinos ir kiti aplinkos veiksniai. Tarp galimų susirgimų priežasčių minimas daugybinis vakcinavimas nuo cheminių ar biologinių ginklų atakos, neapsaugojimas nuo pesticidų, degančios naftos dūmai, stresas ir organofosfatai - chemikalai, kurie, kaip įrodyta, veikia žmogaus nervų sistemą.

Vyriausybė teigia, kad nenustatyta jokio tiesioginio ryšio ir veteranams grėsmė mirti dėl blogos sveikatos nėra didesnė nei kam kitam. Vyriausybė ne kartą atmetė raginimus surengti oficialų nepriklausomą tyrimą, teigdama, jog šiam klausimui nagrinėti yra išleidusi milijonus svarų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.