aA
Europos policijos biuro - Europolo klastojimo skyriaus vadovas Winfriedas Presus antradienį pareiškė, kad, biuro nuomone, per kitus 4-5 metus padaugės padirbtų eurų, skelbia tinklalapis "EU Business". Pareigūnas sakė, jog "Europolas turi kelias priežastis manyti, kad bus padidėjimas".
Eurai, pinigai, ES, verslas, duoti, atlyginimas
© Corbis/Scanpix
"Tačiau nesame įsitikinę, ar padidėjimas bus dvylikoje (Europos) pinigų sąjungos šalių, ar už Europos Sąjungos (ES) ribų", - pridūrė pareigūnas.

Jo teigimu "euro valiuta yra labai saugi, tačiau ne ES gyventojai nežino (euro) apsaugos priemonių, todėl ten potencialiems klastotojams yra labai lengva platinti netikrą valiutą".

Kaip šalis, kuriose sėkmingai platinami padirbti eurai, W. Presus paminėjo Lietuvą, Pietų Korėją, Australiją ir Maroką.

Dar viena priežastis, paaiškinanti didelį padirbtų eurų kiekį, yra tai, jog Europos valiuta sparčiai tapo antra pagal svarbą tarptautine atsiskaitymo priemone po JAV dolerio.

Vis dėlto, anot W. Presuso, "Europos policija paprastai sugeba perimti apie 30-40 proc. padirbtų euro banknotų prieš jiems patenkant į apyvartą". Likusią dalį turėtų atpažinti ir konfiskuoti komerciniai bankai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.