aA
Trečiadienio rytą posėdžiavusi Seimo seniūnų sueiga suderino Seimo komitetų narių skaičių ir frakcijų atstovavimą jose laikantis proporcinio atstovavimo principo. Pasak Seimo Pirmininko pavaduotojo Česlovas Juršėnas, ketvirtadienį Seimui bus siūloma priimti nutarimą "Dėl Seimo komitetų narių skaičiaus", pranešė Lietuvos radijas.
Česlovas Juršėnas
Česlovas Juršėnas
© ELTA
Kas vadovaus Seimo komitetams turėtų paaiškėti, anot jo, kitą savaitę.

Seime, kaip ir anksčiau, bus 14 komitetų. Daugiausiai Seimo narių - 24 - dirbs Europos reikalų komitete, mažiausiai - po 7 Seimo narius - turės Sveikatos reikalų, Žmogaus teisių bei Informacinės visuomenės ir plėtros komitetai.

Aplinkos apsaugos komitete turėtų dirbti 8 parlamentarai, Socialinių reikalų ir darbo bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetuose - po 10 Seimo narių, Kaimo reikalų - 11, Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Švietimo, mokslo ir kultūros - po 12 parlamentarų, Teisės ir teisėtvarkos - 13. Biudžeto ir finansų bei Užsienio reikalų komitetuose turėtų dirbti po 14 Seimo narių, Ekonomikos komitete - 15 parlamentarų.

Visuose komitetuose daugumą sudarys Darbo partijos parlamentarai.

Ekonomikos komitete dirbs 5 Darbo partijos, Biudžeto ir finansų, Teisės ir teisėtvarkos bei Užsienio reikalų - po 4, Aplinkos apsaugos bei Žmogaus teisių - po 2, o kituose - po 3 Darbo partijos parlamentarus.

Po 3 opozicinės Tėvynės sąjungos (TS) frakcijos atstovus dirbs Biudžeto ir finansų, Ekonomikos bei Užsienio reikalų komitetuose.

Planuojama, kad Biudžeto ir finansų komitetui turėtų vadovauti Darbo partijos atstovas, nes finansų ministro postas priklauso socialdemokratams, o Ekonomikos - socialliberalas, nes į ūkio ministrus pretenduoja Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

Jeigu socialliberalas Artūras Skardžius nebus išrinktas Seimo pirmininko pavaduotoju, jam planuojamas Ekonomikos komiteto pirmininko postas. Praėjusios kadencijos Seimo Biudžeto ir finansų komitete dirbęs A.Skardžius BNS sakė, kad taip situacijai susiklosčius, jis eis ten, "kur pasiųs frakcija ir partija".

Jeigu jis bus išrinktas Seimo pirmininko pavaduotoju, Ekonomikos komitetui liktų vadovauti Vaclovas Karbauskis.

Darbo partijos "finansų ministru" tituluojamas Jonas Lionginas pretenduoja į Biudžeto ir finansų komiteto, kuriame dirbo iki šiol dirbo, pirmininko postą. Jis BNS patvirtino, jog sutiktų užimti šias pareigas.

Pasak jo, sustiprėjęs minėtojo komiteto Audito pakomitetis ateityje galėtų tapti atskiru komitetu.

Seimo nutarimo projekte, kuriam antradienį po pateikimo pritarė Seimas, nėra dviejų naujų komitetų - Audito bei Transporto ir infrastruktūros, apie kuriuos prieš kurį laiką kalbėjo tuomet dar formuojamos valdančiosios socialdemokratų, socialliberalų, Darbo partijos ir "valstiečių" koalicijos atstovai.

Pasak Seimo pirmininko pavaduotojo Česlovo Juršėno, 14-os komitetų sąrašas yra patvirtintas Seimo Statute, todėl norint įkurti naujų komitetų, reikalingos Statuto pataisos.

Dabar Biudžeto ir finansų komitete veikia Audito pakomitetis.

Seimo statute numatyta, kad komitetuose, išskyrus Europos reikalų komitetą, gali dirbti nuo 7 iki 17 Seimo narių. Europos reikalų komitete leidžiama dirbti ne mažiau kaip 15, bet ne daugiau kaip 25 Seimo nariams.

Iš viso Seime yra 141 narys. Kol kas parlamentaro priesaiką davė ir įgaliojimus įgijo 136 Seimo nariai, likę penki prisieks šią savaitę.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.