aA
Ispanija antradienį sulaikė Maroko pilietį Abdeladimą Akoudadą, galintį priklausyti teroristinei islamistų grupuotei, kuri įtariama prieštaringai vertinamo Olandijos režisieriaus Theo van Gogho nužudymu, pranešė teisėsaugos šaltiniai.
Theo van Gogho žūtis
Amsterdame antradienį ryte buvo peiliu subadytas ir nušautas prieštaringai vertinamas olandų filmų kūrėjas ir laikraščio skiltininkas Theo van Goghas, kuris yra pastatęs filmą apie smurtą prieš moteris islamiškose visuomenėse, pranešė Olandijos policija.
© Reuters/Scanpix
Teisėjas šį arešto orderį išdavė praėjus keturioms dienoms po to, kai Ispanijos vidaus reikalų ministerija nurodė, kad Nyderlanduose per reidą prieš įtariamus islamistų radikalus sulaikyti du vyrai yra susiję su A.Akoudadu. Spalio mėnesį Barselonoje šis marokietis jau buvo suimtas dėl praėjusiais metais Kasablankoje surengtų sprogdinimų, per kuriuos žuvo 45 žmonės, iš jų 12 - savižudžiai sprogdintojai.

Manoma, kad Olandijoje veikianti islamistų grupuotė lapkričio 2 dieną nužudė režisierių Theo van Goghą.

Kaip nurodė šaltiniai Ispanijos VRM, vieno iš Olandijos pareigūnų praėjusią savaitę suimtų ir su T.van Gogho nužudymu siejamų įtariamųjų islamistų pavardės yra minimos dokumentuose, kurie buvo rasti pas suimtąjį A.Akoudadą.

Praėjusią savaitę šaltiniai Ispanijos VRM pranešė, kad įtariamasis T.van Gogho byloje prisipažino pažinojęs A.Akoudadą.

Teigiama, kad A.Akoudadas priklausė šį mėnesį po T.van Gogho nužudymo demaskuotai islamistų grupuotei ir buvo vienas jos lyderių. Įtariamasis režisieriaus žudikas Mohammedas Bouyeri priklausė tai pačiai kuopelei, sakė teisėjas.

Pasak Ispanijos teisėsaugos šaltinių, pastaraisiais mėnesiais Olandijos, Prancūzijos, Belgijos ir Vokietijos teisėjų prašymu B.Garzonas kelis kartus apklausė A.Akoudadą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.