aA
Trečiadienį Vilniaus savivaldybėje įvyko pasitarimas apie Romų integraciją į Lietuvos visuomenę, kuriam nuspręsta surasti laikinąsias patalpas Visuomeninio ugdymo centrui, kuris turėtų pradėti veikti jau rugsėjį.

Kaip žinia, birželį Vyriausybė patvirtino romų integracijos į visuomenę 2000-2004 metų programą ir nusprendė pagal galimybes finansuoti ją iš valstybės biudžeto.

Tautinių mažumų ir išeivijos departamento generalinis direktorius Remigijus Motuzas žurnalistams sakė, jog šio Visuomeninio ugdymo centro statybai jau yra paskirtas sklypas. Vyriausybė žada skirti 450 tūkst. litų centro statybai bei įrangai, o likusius pinigus - apie 250 tūkst. litų - ketina skirti Olandijos nevyriausybinių organizacijų fondas.

Anot R. Motuzo, buvo skelbtas konkursas šio centro statybai, jo rezultatai turi paaiškėti ketvirtadienį.

"Centro statybai gali prireikti 6-8 mėnesių, tačiau projektą (romų integracijos į visuomenę - BNS) mes norėtume pradėti jau šiais metais, todėl buvo nuspręsta surasti laikinas patalpas, kad čigonai galėtų pradėti mokytis", sakė R. Motuzas.

Pasak R. Motuzo, Visuomeniniame ugdymo centre numatoma steigti dvi neformalaus ugdymo grupes. Viena jų - parengimo mokyklai, formaliajam lavinimui, kita - jaunesniųjų ir vyresniųjų grupė, kurie būtų tiesiog ugdomi: mokomi valstybinės kalbos, skaityti, rašyti.

Centre čigonai bus ugdomi vienerius metus, parengti mokyklai jie bus integruojami į vidurines mokyklas.

"Todėl šiandien ir tariamės, kur būtų galima įsteigti laikinąjį centrą, kad vaikai iš tiesų būtų lavinami, kol bus pastatytas naujasis centras", sakė R. Motuzas.

Visuomeniniame ugdymo centre daug dėmesio bus skiriama ir čigonų moterims, kadangi, R. Motuzo teigimu, jos yra pačių čigonų "diskriminuojamos pagal paprotinę teisę" - joms neleidžiama mokytis.

R. Motuzas mano, jog šiame centre turėtų įsikurti ir moterų klubas, kuris vėliau gali būti įregistruotas kaip Romų nevisuomeninė moterų organizacija, kad pas jas galėtų atvykti ir teikti paramą kitų valstybių moterų organizacijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.