aA
Pradėjęs posėdžiauti naujos kadencijos Seimas antradienį savo priimtoje rezoliucijoje deklaravo užsienio politikos tęstinumą. Už rezoliuciją "Dėl Valstybės užsienio politikos krypčių tęstinumo" balsavo 99 Seimo nariai, 2 buvo prieš ir 2 susilaikė.
Ofisas, biuras, dokumentai, dėklas
Ofisas, biuras, dokumentai, dėklas
© images.lt
Priimtame dokumente sakoma, kad Lietuvos Respublika, kaip visavertė euroatlantinių struktūrų ir tarptautinių organizacijų narė, tęs aktyvią užsienio politiką, sieks skatinti ir stiprinti Europos Sąjungos valstybių narių integraciją atsižvelgiant į nacionalinius Lietuvos interesus.

Lietuva taip pat įsipareigojo remti NATO, kaip svarbiausią euroatlantinio saugumo ir kovos su šiuolaikinėmis grėsmėmis organizaciją. Priimtoje rezoliucijoje žadama skatinti NATO, Europos Sąjungos ir kitų tarptautinių organizacijų dalyvavimą ir bendradarbiavimą užtikrinant pasaulyje taiką, stabilumą bei demokratines vertybes.

Pasak rezoliucijos, Lietuva tęs NATO ir Europos Sąjungos "atvirų durų" politiką ir bendradarbiavimą su kitomis valstybėmis.

"Lietuvos Respublika aktyviai dalyvaus šiuose procesuose ir sieks įsitvirtinti kaip aktyvi ir atsakinga Europos Sąjungos ir NATO narė bei įtakinga regiono valstybė", - sakoma rezoliucijoje, kurią suredagavo įvairioms frakcijoms atstovaujanti darbo grupė.

Priimtame dokumente Seimas pareiškė, kad Lietuvos užsienio politika bus tęsiama ir grindžiama Seimo šių metų gegužės 1 d. priimta rezoliucija "Dėl Lietuvos Respublikos užsienio politikos krypčių Lietuvai tapus visateise NATO nare ir Europos Sąjungos nare" bei šių metų spalio 5 d. Lietuvos politinių partijų susitarimu "Dėl pagrindinių valstybės užsienio politikos tikslų ir uždavinių 2004-2008 metais".

Pateikęs rezoliucijos projektą, Seimo narys Justinas Karosas sakė, kad pasikeitus Seimo kadencijai tradiciškai yra priiminėjamas toks dokumentas dėl šalies užsienio politikos tęstinumo. Seimo nario Emanuelio Zingerio nuomone, tai svarbus, solidus dokumentas.

Jam pritardamas parlamentaras Petras Auštrevičius sakė, kad, keičiantis Seimo koalicijų konfigūracijoms, užsienio politikos tęstinumo patvirtinimas yra sveikintinas ir remtinas.

Rezoliuciją kritikavo Egidijus Klumbys, o Seimo narys Julius Veselka siūlė ją atmesti.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.