aA
Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba nurodė nedelsiant įvesti ginklų embargą Dramblio Kaulo Krantui ir pažadėjo nubausti šalies vyriausybę bei maištininkus papildomomis sankcijomis kitą mėnesį.
Jungtinių Tautų Saugumo Taryba
Jungtinių Tautų Saugumo Taryba
© EPA-ELTA
15 šalių Saugumo Taryba vienbalsiai pritarė Prancūzijos sudarytai rezoliucijai dėl sankcijų Dramblio Kranto Kaului po to, kai šiek tiek daugiau nei prieš savaitę šalies vyriausybė pradėjo reidus sukilėlių kontroliuojamoje šiaurėje. Šie veiksmai nutraukė 18 mėnesių trukusias paliaubas ir per atakas žuvo devyni Prancūzijos taikdariai bei vienas JAV civilis.

Praėjusią savaitę Saugumo Taryba atidėjo balsavimą, suteikdama Afrikos Sąjungos pareigūnams galimybę susitarti tarp pietuose įsitvirtinusių vyriausybės pajėgų ir sukilėlių kontroliuojamos šiaurės, kur pagaminama daugiausiai kakavos pasaulyje. Tačiau susitarta nebuvo.

Sekmadienį Nigerijoje vykusiame Vakarų Afrikos viršūnių susitikime ginklų embargui buvo pritarta ir rekomenduota jį paskelbti nedelsiant, o ne nuo gruodžio 10 dienos, kaip numatyta rezoliucijos projekte. Taip tikimasi neleisti, jog į Dramblio Kaulo Krantą patektų daugiau ginklų.

Prancūzijos pasiūlyta rezoliucija, kurią remią JAV ir Didžioji Britanija, numato visiškai uždrausti pardavinėti ginklus bet kuriai iš kariaujančių pusių, nors ją įgyvendinti bus sudėtinga.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.