aA
Nuversto ir nužudyto Libijos diktatoriaus Muammaro Gaddafi rėmėjai skundžiasi dėl kankinimų įkalinimo įstaigose. Kaip praneša BBC, atsiranda vis naujų įrodymų, kad kankinimai gali būti neišgalvoti.
Grotos
Grotos
© Shutterstock nuotr.

Pasak BBC, kaliniai Misratos kalėjime sakė, jog juos muša, plaka rimbais ir taiko elektros šoką.

Miesto karinė vadovybė tokius kaltinimus atmeta.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių stebėtojas Navi Pillay pranešė pereinamajai Libijos valdžiai, kad ji privalo visiškai kontroliuoti visas įkalinimo įstaigas ir žinoti, kas jose vyksta.

Anksčiau šią savaitę organizacija „Medikai be sienų" pranešė sustabdanti savo darbą viename Misratos kalėjime, mat ten kankinami kaliniai.

BBC korespondentas Gabrielis Gatehouse sugebėjo patekti į vieną iš kalėjimų, kur kaliniai jam pasakojo, jog yra mušami bei pliekiami elektros laidais.

„Mane apklausai nuvežė į vietą, kuria naudojasi nacionalinė armija. Mano koja jau buvo beveik sugijusi, tačiau klausinėdami manęs jie mušė ir taikė specialiai į sužeistą koją, todėl dabar ji visa sutinusi", - pasakojo vienas kalinys, pageidavęs likti anonimu.

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos sako, kad tokio pobūdžio pažeidimai yra papiltę visoje Libijoje.

„Kankinimus taiko oficialios kariuomenės ir saugumo institucijos, taip pat ir įvairios sukarintos grupuotės", - penktadienį pranešė Amnesty International atstovas spaudai Londone.

Žmonės, dirbantys Misratos kalėjime, BBC korespondentui taip pat pripažino žinantys, kad kaliniai yra išvežami kankinimams, tačiau sako esą bejėgiai tai sustabdyti.

Dauguma įkalinimo įstaigų yra kontroliuojamos karinių pajėgų ir nepavaldžios civilinei valdžiai.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių stebėtojas N. Pillay penktadienį išsakė susirūpinimą dėl kalinių būklės, ypač dėl nuverstojo diktatoriaus M. Gaddafi samdinių iš Afrikos gilumos.

„Žmonės kankinami, prievartaujami - vyrai ir moterys", - sakė jis.

Tuo tarpu Misratos karinės tarybos vadovas Ibrahimas Beitelmalas neigia, kad kariškiai dalyvauja kankinimuose.

„Manau, kad žmonės, dirbantys po žmogaus teisių organizacijų bei gydytojų be sienų priedanga yra tiesiog pulkininko M. Gaddafi penktoji kolona. Gali būti pavienių kankinimo atveų, tačiau tai nereiškia, kad yra duodami įsakymai kankinti kalinius", - teigė I. Beitelmalas.

Jungtinių Tautų duomenimis, Libijoje šiuo metu kalinama apie 8500 buvusių M. Gaddafi kovotojų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.