aA
Izraelio ministrui pirmininkui Arieliui Sharonui trūksta "politinės valios", kad būtų laikomasi padėties Artimuosiuose Rytuose taikaus sureguliavimo plano, kurį įgyvendinant 2005 metais gali būti įkurta Palestinos valstybė. Tai pirmadienį pareiškė Arabų Lygos (AL) vadovas Amras Musa.
Ariel Sharon
Ariel Sharon
© AFP/Scanpix
AVL generalinis sekretorius sakė interviu BBC, kad jeigu ir izraeliečiai, ir palestiniečiai tvirtai laikytųsi taikaus sureguliavimo plano, žinomo kaip "kelio gairės", Palestinos valstybę būtų įmanoma įkurti numatytu laiku.

Jeigu (Izraelio vyriausybė) turi politinės valios bei siekį ir jeigu ji laikysis "kelio gairių" plano, įvykdys savo dalį įsipareigojimų, o palestiniečiai - savo, manau, iki 2005 metų pabaigos nes galėsime paskelbti valstybės įkūrimą", - sakė A.Musa.

"Abejoju, kad ponas Sharonas turi politinės valios", - pridūrė jis.

Remiantis taikos sureguliavimo planu, kurį parengti padėjo JAV, įkurti nepriklausomą Palestinos valstybę numatyta 2005 metais, bet JAV prezidentas George`as W.Bushas pareiškė, kad nesiliaujantis smurtas regione trukdo įgyvendinti tokią galimybę.

"Kelio gairės" ragina abi konflikto šalis nutraukti smurtą ir sėstis prie derybų stalo.

Praėjusią savaitę A.Sharonas sakė, jog Palestinos autonomijos lyderio Yassero Arafato mirtis gali būti lūžis taikos procese, drauge pridurdamas, kad laikysis vienašališko plano, pagal kurį palestiniečiai neteks dalies pretenduojamų žemių.

Tačiau Izraelio ministras pirmininkas taip pat pareiškė, kad nori pasiekti susitarimą su Palestinos savivalda remdamasis "kelio gairėmis".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.