aA
Rumunijoje nepasitenkinimas dėl vyriausybės taupymo priemonių ir valdininkų korupcijos iki šiol dažniausiai būdavo aptarinėjamas privačioje aplinkoje, tačiau šią žiemą buvusios komunistinės šalies gatvės pamažu tampa protestų arena.
Protestai Rumunijoje
Protestai Rumunijoje
© Reuters/Scanpix

Tūkstančiai šalčio nepabūgusių protestuotojų pastarąsias dvi savaites dalyvavo demonstracijose visoje šalyje, ragindami atsistatydinti centro dešiniąją vyriausybę ir prezidentą Traianą Basescu.

Jų šūkiai atspindi tiek ironiją, tiek žmonių nusivylimą politikais: „Atleiskite, kad negalime gaminti tiek, kiek jūs galėtumėte pavogti" arba „PDL ir USL = tas pats šlamštas".

Jauna rumunų dramaturgė Mihaela Michailov ir teatro režisierius Davidas Schwartzas kelis vakarus iš eilės praleido su protestuotojais.

„Žmonių maištingumas paprastai būdavo reiškiamas tik privačiai, tačiau šįkart šis „butų sukilimas" persikėlė į gatves", - 34 metų M. Michailov sakė naujienų agentūrai AFP.

M. Michailov pjesės, pagal kurias vaidinimai statomi Rumunijos didžiuosiuose teatruose, buvo išverstos į prancūzų, anglų ir vokiečių kalbas. Tarp jose nagrinėjamų temų - diskriminacija („Pagūglink mano šalį") arba masinės vartotojiškos kultūros neigiami padariniai („Kaip Barbė atlaikė pasaulinę krizę").

Kartu su 25 metų D. Schwartzu ji yra parašiusi pjesių apie masinius protestus Rumunijoje 1990 metais („Karštakošiai") ir žmones, kurie prarado namus, kai komunistinis režimas nusavino jų turtą.

Visoje Rumunijoje į protesto akcijas per dieną išeidavo ne daugiau nei 10 tūkst. žmonių - gerokai mažiau negu per panašius mitingus Prancūzijoje arba Graikijoje - tačiau šie skaičiai gana reikšmingi Rytų Europos šalyje, kurioje ilgai gyvavo autoritariniai režimai ir kurioje nesama stiprių politinio pasipriešinimo tradicijų.

„Atvirų durų demokratijos pratybos Rumunijoje dar tik prasideda", - sakė D.Schwartzas, pažymėjęs, kad jo šalyje autoritariniai režimai ilgiau nei pusę šimtmečio keitė vienas kitą.

Kol kas protestuotojai galbūt nėra gausūs, tačiau jie „labai atkaklūs", sakė M. Michailov.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.