aA
Jungtinių Tautų karo nusikaltimų tribunole Hagoje pirmadienį prasidėjo precedento neturintis trijų albanų teismas dėl 1998 metais Kosove serbų ir civilių albanų atžvilgiu įvykdytų nusikaltimų - žmogžudysčių, kankinimų ir nežmoniškų veiksmų.
Buvę Kosovo išvadavimo armijos (KIA) nariai 33 metų Fatmiras Limajus, 57 metų Haradinas Bala (Haradinas Balia) ir 34 metų Isakas Musliu, kaip teigiama, šiuos karo nusikaltimus 1998 metais įvykdė KIA kalinių stovykloje Lapušnike, kur buvo laikomi civiliai serbai ir albanai.

F.Limajus tuo metu buvo šios Kosovo rytuose įrengtos stovyklos viršininkas. Tarp jam pateiktų kaltinimų yra kaltinimai dėl 10 serbų ir albanų nužudymo. KIA vadovavo politiku tapęs buvęs Kosovo albanų lyderis Hashimas Thaci.

Kaip rašoma teismo dokumentuose, minėti trys vyrai "prisidėjo prie nežmoniškų sąlygų toje stovykloje palaikymo... ir dalyvavo kankinimo bei fizinio žiaurumo aktuose".

Buvęs stovyklos sargybinis I.Musliu kaltinamas tuo, kad 1998 metų liepą dalyvavo nužudant keturis sulaikytuosius, o H.Balos kaltinimai susiję su 11 sulaikytųjų egzekucija tą patį mėnesį. Tuo metu serbų pajėgos atkovojo Lapušniko regioną.

Visi trys atsakovai teisme padarė kaltės nepripažinimo pareiškimus.

Jų teismo procesas žiniasklaidoje plačiai aprašinėjamas ir dėl to, kad pirmadienį vienas Kosovo albanas JT karo nusikaltimų tribunole padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl kaltinimų bauginus šių trijų vyrų bylos liudininkus.

51 metų Beqa Beqajus (Bekia Bekiajus) iš centriniame Kosovo regione esančio Petrovo kaimo dėl to gali būti nuteistas kalėti septynerius metus, be to, jam gali tekti sumokėti 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų) baudą.

Vyriausioji JT karo nusikaltimų prokurorė Carla del Ponte yra sakiusi, kad tikisi iki šių metų pabaigos minėtiems trims asmenims pateikti daugiau kaltinimų.

Šiame tarptautiniame teisme dažniau teisiami buvusioje Jugoslavijoje įvykdytais nusikaltimais įtariami serbai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.