aA
Buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) analitikas sekmadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos turi gerbti Osamą bin Ladeną kaip savo priešą, nes kitaip žus dar daugiau žmonių. "Kol jo negerbsime, greičiausiai bus dar daug nereikalingų aukų", - sakė buvęs CŽV analitikas Michaelas Scheueris televizijos CBS laidoje "60 Minutes".
Osama bin Ladenas
Vaizdo įraše - ieškomiausias teroristas Osama bin Ladenas
© EPA-ELTA
M.Scheueris sekmadienį pirmą kartą kalbėjo neslėpdamas esąs knygos "Imperijos puikybė: Kodėl Vakarai pralaimi karą su terorizmu" ("Imperial Hubris: Why the West is Losing the War on Terror"), kurios pasirodymas prieš kelis mėnesius sukėlė audrą Vašingtone, autorius.

M.Scheueris anonimiškai parašė šią knygą gavęs CŽV leidimą. Penktadienį jis atsistatydino iš pareigų CŽV ir atskleidė savo tapatybę.

O.bin Ladenas yra "didis žmogus ta prasme, kad jis pakeitė istorijos tėkmę", sakė M.Scheueris.

"Manau, kad mūsų lyderiai pastarąjį dešimtmetį Amerikos žmonėms darė meškos paslaugą...kai kalbėjo apie Osamą bin Ladeną kaip apie banditą, gangsterį", - sakė jis ir pridūrė, jog O.bin Ladenas yra labai protingas ir sunkiai įveikiamas priešas.

M.Scheueris užsiima O.bin Ladenu nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio vidurio, o 1996-1999 metais jis vadovavo CŽV skyriui, stebėjusiam "al Qaeda" lyderio veiklą. Pasak M.Scheuerio, visoje agentūroje tai buvo vienintelis skyrius, vykdęs užduotis, susijusias su vienu asmeniu.

Tačiau analitikas buvo priverstas palikti šį skyrių, nes, pasak paties M.Scheuerio, jis ėmė pernelyg garsiai reikalauti, kad dėl O.bin Ladeno būtų imtasi kažkokių priemonių.

Po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių, kuriems vadovavo O.bin Ladenas, M.Scheueris buvo paskirtas CŽV "Bin Ladeno grupės" vadovo specialiuoju patarėju.

M.Scheueris televizijai CBS, kad šiuo metu O.bin Ladenas yra kur kas pavojingesnis negu kada nors anksčiau, nes dabar, gavęs religinės vadovybės įgaliojimus, jis gali panaudoti branduolinį ginklą, jei tik jį turi.

"(Bin Ladenas) pasirūpino, kad Saudo Arabijos šeichas paskelbtų gana ilgą traktatą, kuriame kalbama apie galimybę panaudoti prieš amerikiečius branduolinius ginklus", - sakė jis CBS.

Fatva (musulmonų religinis įsakas) "suteikia jam nevaržomą teisę juos panaudoti. Musulmonai tvirtina, kad Amerika kalta dėl milijonų musulmonų mirčių įvairiose pasaulio vietose, todėl, vadovaujantis abipusiškumo principu, galima nužudyti milijonus amerikiečių", - sakė M.Scheueris.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.