aA
Japonijos ir Rusijos užsienio reikalų ministrai šeštadienį susitarė stiprinti bendradarbiavimą ekonomikos ir saugumo srityse, tačiau nepasiekė jokios pažangos sprendžiant ilgametį teritorinį ginčą dėl Kurilų salų.
Japonijos ir Rusijos ministrai ginče dėl Kurilų salų nepasistūmėjo
© Reuters/Scanpix

Japonijos užsienio reikalų ministras Koichiro Gemba ir į Tokiją atvykęs Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas sakė, kad abiem šalims teritorinius nesutarimus reikia spręsti ramioje atmosferoje.

Ginčas dėl salų, kurios Rusijoje vadinamos Pietų Kurilais, o Japonijoje - Šiaurinėmis Teritorijomis, iki šiol neleido abiem šalims pasirašyti taikos sutarties po Antrojo pasaulinio karo.

Šias salas Sovietų Sąjungos pajėgos užėmė paskutinėmis karo dienomis. Jas supa žuvingi vandenys, o priekrantėje, kaip manoma, esama naftos, gamtinių dujų ir mineralinių medžiagų telkinių.

"Išspręsti šią problemą ir sudaryti taikos sutartį būtina labiau nei bet kada, - sakė K.Gemba. - Deja, ... mūsų pozicijos skirtingos. Tikimės tai spręsti dialogu."

S.Lavrovas nurodė, jog šis klausimas bus sprendžiamas ne anksčiau nei kovo 4 dieną, kai bus išrinktas naujas Rusijos prezidentas.

Abu ministrai Tokijuje dalyvavo dvi valandas trukusiose diskusijose, kurias K.Gemba vadino vaisingomis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.