aA
Jungtinių Valstijų Gynybos departamentas Lietuvos pajėgoms, vykdančioms misiją Afganistane, suteiks paramą ir dovanos bepiločių orlaivių bei kitokios karinės įrangos. Krašto apsaugos ministerija BNS patvirtino, kad Lietuva iki 2013 metų iš JAV gaus mokymų ir karinės įrangos, kurios vertė bus apie 12,8 mln. JAV dolerių (maždaug 31,6 mln. litų).
Pentagonas Lietuvos pajėgoms Afganistane dovanos karinės įrangos už 31 mln. litų
© KAM

"Planuojama, kad paramą sudarys ryšio priemonės, bepiločiai orlaiviai (sistemos), naktinio matymo ir optiniai prietaisai, individualios karių apsaugos priemonės", - teigiama ministerijos atsiųstame atsakyme.

Pasak KAM, misijai Afganistane pasibaigus, gauta įranga ir technika bus naudojama kitoms Lietuvos kariuomenės užduotims.

Bepiločių orlaivių suteikiami pajėgumai ypač aktualūs yra Afganistano pietryčiuose tarnaujantiems Lietuvos Specialiųjų operacijų pajėgų kariams.

JAV paramos karinė įranga Lietuva gavo ir pernai, tačiau tuo met ši suma buvo žymiai mažesnė ir siekė 5,7 mln dolerių (apie 13,1 mln. litų).

Amerikiečiai karinės paramos suteiks ne tik Lietuvai, ją taip pat gaus Rumunija, Vengrija ir Lenkija.

Pasak publikacijos žurnalo "Bloomberg Businessweek" interneto svetainėje, Pentagonas yra pasiryžęs daugiau lėšų skirti sąjungininkams Vidurio ir Rytų Europoje, nors rengiasi mažinti pajėgų buvimą Vakarų Europoje.

"Kai tradiciniai sąjungininkai Aljanse, tokie kaip Jungtinė Karalystė, Nyderlandai ar Vokietija, mažina savo gynybos biudžetus, Pentagonas labiau pasikliauja sąjungininkais Rytų Europoje. Proporcingai maždaug trečdaliui rugsėjį išvestų JAV pajėgų, Vakarų Europos sąjungininkai taip pat planuoja mažinti savo pajėgas Afganistane", - rašo "Bloomberg Businessweek".

Šiuo metu Afganistane yra dislokuota apie 230 Lietuvos karių. Daugiau nei pusė jų yra dislokuota Goro provincijoje, dalis karių tarnauja sostinėje Kabule bei Kandahare o specialiųjų operacijų eskadronas "Aitvaras" operacija vykdo Zabulo provincijoje.

BNS