aA
Prancūzija Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai pirmadienį pateiks rezoliucijos projektą paskelbti prekybos ginklais embargą Dramblio Kaulo Krantui. Balsavimas, kuris turėtų įvykti pirmadienio popietę, praėjusią savaitę buvo atidėtas siekiant suteikti galimybę susitarti su sukilėliais, kontroliuojančiais šalies šiaurę, ir vyriausybe, valdančia valstybės pietinę dalį.
Dramblio Kaulo Kranto gyventojai palieka namus
Dramblio Kaulo Kranto gyventojai palieka namus
© AFP/Scanpix
Sekmadienį Nigerijoje vykusio Vakarų Afrikos viršūnių susitikimo metu ginklų embargui buvo pritarta ir rekomenduota jį paskelbti nedelsiant, o ne nuo gruodžio 10 dienos, kaip numatyta rezoliucijos projekte. Taip tikimasi neleisti, jog į Dramblio Kaulo Krantą patektų daugiau ginklų.

Valstybės prezidentas Laurentas Gbagbo paskyrė naują armijos vadą, kuris laikomas kietosios linijos šalininku, ir paskelbė apie ketinimus atkurti negausias šalies karines oro pajėgas, kurias, keršydama už išpuolį prieš prancūzų taikdarius, sunaikino Prancūzija.

Dramblio Kaulo Kranto vyriausybė jau nusipirko tris rusų gamybos "Suchoj" naikintuvus ir tris karinius sraigtasparnius Mi-24.

Prancūzijos siūlomas rezoliucijos projektas, kurį remią JAV ir Didžioji Britanija, numato visiškai uždrausti pardavinėti ginklus bet kuriai iš kariaujančių pusių, nors ją įgyvendinti bus sudėtinga.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.