aA
Aukštas NATO pareigūnas per interviu pirmadienį sakė, kad 10 NATO narių atsisakė siųsti savo karius į Iraką, ir tai sukėlė neramumų dėl to, kaip karinė organizacija ateityje ketina spręsti konfliktus.
JAV pajėgos, JAV kariai, JAV kariuomenė, karas Irake
Ant amerikiečių tanko - rožančius
© AFP/Scanpix
"Apytiksliai 10 NATO narių nesiųs savo karių į Iraką, - laikraščiui "Financial Times" teigė NATO viršininkas Europoje generolas Jamesas Jonesas. - Tai kelia susirūpinimą dėl ateities bendradarbiavimo atliekant misijas. Tikiuosi tai pirmas ir paskutinis kartas, kai taip atsitiko".

Laikraštis teigia, kad J. Jonesas neatskleis, kurios iš 26 NATO narių atsisakė išsiųsti savo karines pajėgas ir taip neprisidėti prie JAV pradėto karo Irake. NATO narės Prancūzija ir Vokietija tiesiai reiškia savo nepritarimą karui Irake.

Aljansas praėjusį mėnesį patvirtino planus į Iraką apmokymams išsiųsti 300 karių, nepaisant Prancūzijos bei kitų šalių nepritarimo karui Irake ir susirūpinimo, ar NATO iš viso turėtų kištis į Irako konfliktą.

Kai netoli Bagdado bus atidaryta karo akademija, NATO prisiima atsakomybę per metus apmokyti 1 tūkst. Irako pareigūnų. Šiuo metu Irake taip pat vykdoma JAV operacija, kurios tikslas - parengti 150 tūkst. Irako saugumo pareigūnų iki sausį planuojamų surengti Irako rinkimų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.