aA
Vienas nuteistųjų mirties bausme už 15 žmonių gyvybę nusinešusį bombos susprogdinimą Minsko metropolitene, atsisakė paduoti malonės prašymą, pranešė valstybinė agentūra BelTA, remdamasi generaliniu prokuroru Aleksandru Koniuku.
Dmitrijus Konovalovas
Dmitrijus Konovalovas
© Reuters/Scanpix

Pasak generalinio prokuroro, 25 metų Dmitrijus Konovalovas, kuris nuteistas už tiesioginį sprogimo organizavimą, pripažino, kad nuosprendis jam teisėtas.

"Dalyvaujant specialiai sudarytos komisijos nariams jis atsisakė paduoti malonės prašymą ir pripažino jam paskelbtą nuosprendį teisėtu... atsižvelgdama į išskirtinę situaciją, pasibaigus devynių dienų terminui, komisija dar kartą jam priminė, kad jis turi teisę tai padaryti, bet jis atsisakė", - pažymėjo A.Koniukas.

Vladislavas Kovaliovas, taip pat nuteistas mirti už bendrininkavimą, jau padavė malonės prašymą. V.Kovaliovo motina Liubovė Kovaliova ne kartą teigė, kad kaltinimas suklastotas.

D.Konovalovas ir V.Kovaliovas buvo areštuoti praėjus trims dienoms po sprogimo metropolitene. Be sprogimo metropolitene, jiems buvo pateikti kaltinimai sprogimo Minske Nepriklausomybės dieną 2008 metais, per kurį buvo sužeisti keliasdešimt žmonių, organizavimu, taip pat keliais sprogimais Vitebske.

© Reuters/Scanpix

Pagal Baltarusijos įstatymus teisę patenkinti nuteistųjų mirti malonės prašymus ir pakeisti nuosprendį švelnesne bausme turi šalies prezidentas.

Kaip pranešė vietos žiniasklaida, per 17 valdymo metų A.Lukašenka tik kartą patenkino nuteistojo mirti malonės prašymą, bausmę pakeitęs 20 metų laisvės atėmimu.

Į prokuroro reikalavimą paskirti mirties bausmę abiem kaltinamiesiems Baltarusijos visuomenės reagavo skirtingai: gegužę surengtos nepriklausomos sociologijos apklausos duomenimis, oficialia versija tiki maždaug 30 proc. baltarusių, o netiki - daugiau nei pusė.

Baltarusija - vienintelė šalis Europoje, kurioje galioja mirties bausmė, nors Europos Sąjunga ir įvairios teisių gynimo organizacijos reikalauja ją panaikinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.