aA
Sausio 21-ąją Kauno P.Mažylio gimdymo namų gyvybės langelyje paliktos dvynės trečiadienį atvežtos į Alytaus kūdikių namus. Paaiškėjo, kad mergytės sugrąžintos į savo gimtąjį miestą.
Gy­vy­bės lan­ge­ly­je Kau­ne pa­lik­to­mis dvy­nu­kėmis rū­pi­na­si Alytaus kū­di­kių namų dar­buo­to­jai
© Shutterstock nuotr.

„Mažylės sveikos, labai gražios, stengsimės kuo geriausiai prižiūrėti. Labai liūdna, kad dvynukių neaugina patys tėvai”, - sakė Alytaus kūdikių namų direktorė Danguolė Jazepčikienė.

Pirmas atvejis Lietuvoje

Lietuvą sujaudino sausio 21-osios įvykis, kai Kaune, Vlado Putvinskio gatvėje, P.Mažylio gimdymo namų gyvybės langelyje buvo aptiktos dvi naujagimės. Tai pirmas toks atvejis Lietuvoje, kai rasta ne viena naujagimė, o, kaip paaiškėjo, dvi, ir dar dvynės.

Tądien, šeštadienį, gimdymo namų darbuotojus apie paliktas naujagimes 13.15 val. perspėjo suveikusi signalizacija. Medikai įtarė, kad mažylės neišnešiotos. Viena svėrė 1,9 kg, kita - 2,4 kilogramo. Medikus stebino ir tai, kad mergytės buvo ramios, maitinamos valgė, jų sveikatos būklė buvo nebloga.

Specialistai nuoširdžiai rūpinosi dvynėmis, kuriomis dėl nežinomų priežasčių nepasirūpino jų tėvai.

Beje, kaip buvo paliktos naujagimės, kas jas paliko? Kai dvi moterys naujagimes grūdo į gyvybės langelį, jos netilpo. Tai pastebėjusi drabužininkė palydėjo moteris su naujagimiais pas medikus. Moterys aiškino, kad gerą darbą daro, melavo, kad tai ne jų naujagimiai. Taip pasielgusiems tėvams negresia baudžiamoji atsakomybė. Per tris mėnesius artimieji dar gali apsigalvoti ir atsiimti mažyles, tačiau tėvystė turėtų būti patvirtinama DNR tyrimais.

Ant rankytės - atpažinimo ženklas

P.Mažylio gimdymo namuose apžiūrint gyvybės langelio radinius ant vienos naujagimės rankytės pastebėtas gimdymo namų ženklas, kuris tik patvirtino medikų spėjimą, jog mažylės buvo prižiūrėtos, atvežtos ne iš socialiai apleistos aplinkos.

Sausio 3-iąją jas 29 metų alytiškė pagimdė Kauno klinikose. Kol naujagimės buvo prižiūrimos specialiame neišnešiotųjų skyriuje, viena svėrė 1,5 kg, kita 1,9 kg, motina išsiprašė iš klinikų, pasak jos, prižiūrėti silpno tėvo. Apsimelavo, nes šis miręs prieš keletą metų.

Tuo metu, kai buvo išleista neva globoti tėvo, moteris suskubo į Alytų ir sausio 9-ąją Alytaus miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriuje dukreles užregistravo, išsiėmė gimimo liudijimus.

Gavusi dokumentus moteris kreipėsi į Alytaus miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių, prašydama vienkartinių išmokų vaikams ir mėnesio išmokų, iki mažylėms sukaks vieni metai.

Alytiškė iš Kauno klinikų mergaites išsivežė sausio 21-ąją, per penkiolika minučių atvežė dukreles į Vlado Putvinskio gatvę ir paliko P.Mažylio gimdymo namų gyvybės langelyje - anonimiškai perdavė į medikų rankas.

Mergytės sveikos, jaučiasi neblogai

Praėjusį trečiadienį dvynės perkeltos į Alytaus kūdikių namus, sugrąžintos į savo gimtąjį miestą.

„Mažylės sveikos, labai gražios, stengsimės kuo geriau prižiūrėti. Labai liūdna, kad dvynukių neaugina patys tėvai, - tikino Alytaus kūdikių namų direktorė D.Jazepčikienė. - Ir mūsų kūdikių namuose įrengtas gyvybės langelis, kurį prižiūri saugos tarnyba, veikia signalizacija, tačiau dar nė vienas naujagimis čia nebuvo paliktas.”

Kūdikių namų darbuotojos dvynukes maitina, globoja. Jos jaučiasi neblogai, valgo ir jau priaugusios svorio. Viena sveria 2 kg, kita - 2,5 kilogramo.

Pasak direktorės, mergyčių likimą spręs Alytaus miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyrius.

Turi mažametį, kurį augina močiutė

Dvynių motina jau turi vieną mažametį vaiką, kurį augina močiutė. 2009 metais alytiškei buvo apribota motinos valdžia neribotam laikui. Ji turi mokėti vaiko išlaikymui 400 litų, bet jų nemoka, įsiskolinusi per 10 tūkst. litų.

Mat moteris jau seniai pakliuvusi į vaiko teises ginančių institucijų ir policijos akiratį, ne kartą bausta už vaiko nepriežiūrą: palikdavo jį vieną, nesirūpino, būdavo neblaivi.

Ji bausta pinigine bauda už tai, kad vairavo neblaivi, tačiau baudos nemokėjo ir bausmė buvo pakeista į kitą bausmės rūšį.

Pernai vėlų rudenį ši alytiškė kreipėsi į teismą, kad jai dalimis išskaidytų 50 litų baudą, pelnytą už girtavimą vaiko akivaizdoje - leista mokėti dalimis po 10 litų.

Motina dvejojo

Vakar dvynukių motina lankėsi Alytaus miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriuje. Aiškino, kad naujagimes palikusi gyvybės langelyje, nes neturi kur gyventi, neturėjo kur jų parsivežti. Ji ilgai dvejojo, kaip toliau pasielgti. Vis dėlto parašė prašymą: kai susiras kur gyventi, pati norėtų auginti dvynukes.