aA
Egipto kariuomenės valdžia pareiškė, jog JAV finansuojamų organizacijų, kovojančių už demokratiją, nariai, tarp jų - prezidento Baracko Obamos kabineto nario sūnus, negali išvykti iš šalies. Tai vadinama de facto sulaikymu.
JAV organizacijų nariams uždrausta išvykti iš Egipto
© AFP/Scanpix

Pasak pareigūnų, dviejų gerai žinomų JAV finansuojamų nevyriausybinių organizacijų (NVO) dešimt narių neleidžiama išvykti iš Egipto. Šis draudimas gali pabloginti ir taip įtemptus JAV ir Egipto santykius.

Pareigūnai teigė, jog šie nurodymai susiję su praėjusį mėnesį pradėtais tyrimais dėl NVO tariamų pažeidimų registruojant organizacijas Egipte.

Šie nurodymai buvo duoti viešosios įstaigos "International Republican Institute" vadovui Egipte Samui LaHoodui, kurio tėvas yra JAV transporto sekretorius, bei trims įstaigos nariams amerikiečiams ir šešiems įstaigos "National Democratic Institute" nariams, tarp kurių - trys JAV piliečiai.

S. LaHoodas šeštadienį ruošėsi išskristi iš Kairo oro uosto, tačiau jam buvo pasakyta, jog jis negali išvykti iš šalies, sakė NVO pareigūnas.

Bylą tiriantys pareigūnai pateikė kaltinimus keturiems įstaigos "International Republican Institute" nariams dėl to, jog vykdoma neregistruotos NVO veikla ir už ją darbuotojams mokamas atlyginimas. Dėl šių kaltinimų jiems gresia laisvės atėmimo bausmė iki penkerių metų, sakė vienas NVO narys.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.