aA
Įtakingas Vatikano pareigūnas, kuris šiuo metu yra pasiuntinys Vašingtone, laiškuose popiežiui Benediktui XVI pasmerkė korupciją ir švaistymą administruojant Vatikaną, trečiadienį pranešė Italijos žiniasklaida.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI
© AP/Scanpix

Arkivyskupas Carlo Maria Vigano buvo Vatikano miesto valstybės gubernatorato generalinis sekretorius - administracijos vadovas, bet spalio mėnesį buvo paskirtas ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose ir šis jo paskyrimas laikomas pažeminimu pareigose.

Laiškų ištraukose, kurias paskelbė laikraščiai "Corriere della Sera" ir "Libero", C.M.Vigano rašo, kad susidūrė su "pragaištinga" situacija, kai 2009-aisiais tapo Gubernatorato vadovu ir kad jo perkėlimas į Vašingtoną buvo "bausmė".

"Mano perkėlimas trikdo ir atbaido tuos, kurie tikėjo, jog įmanoma išspręsti daugybę korupcijos ir švaistymo situacijų (Vatikane)", - esą rašoma viename laiške popiežiui.

Daug C.M.Vigano kritikos teko Vatikano finansų komitetui, kuriam priklauso Vatikano banko vadovas Ettore Gotti Tedeschi. Arkivyskupas sako, kad bankininkai "savų interesų" žiūri labiau nei Vatikano.

Per vieną nepavykusią bankininkų finansinę operaciją Vatikanas patyrė 2,5 mln. eurų nuostolių, nurodė arkivyskupas.

Jis taip pat griežtai kritikavo pagrindinių techninių tarnybų kaštus ir sakė, kad statybų kontraktai dėl Vatikano pastatų visada atitekdavo toms pačioms kompanijoms ir būdavo daugiau kaip dvigubai brangesni nei kiti kontraktai Italijoje.

C.M.Vigano teigė, kad kiti Vatikano kardinolai "gerai žinojo šią situaciją".

Pranešimuose sakoma, jog C.M.Vigano reformos padėjo pasiekti, kad Gubernatorato, kuriam priklauso ir Vatikano muziejai, 2009 metų 8 mln. eurų deficitas 2010 metais virstų 34,4 mln. eurų pelnu.

C.M.Vigano drastiškai sumažino biudžetą, pavyzdžiui, už Vatikano sodų priežiūrą ir už tradicinę Prakartėlę Šv.Petro aikštėje, kurios biudžetas nuo 550 tūkst. eurų 2009 metais sumažėjo iki 200 tūkst. eurų.

"Corriere della Sera" rašė, jog C.M.Vigano susidūrė su priešiškumu ir nusprendė kreiptis į Benediktą XVI, nes jis buvo deklaravęs, kad trokšta didesnio skaidrumo.

Tačiau, kaip teigiama straipsnyje, tas C.M.Vigano žingsnis ir jo reikalavimas akis į akį susitikti su savo kritikais smarkiai smogė atgal.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.