aA
Kaip teigia Kinijos kariuomenės instruktoriai, mirtį nešančio paketo perdavimo iš rankų į rankas žaidimas – pratybos, kurių metu ugdomi komandinio darbo įgūdžiai, skatinamas bendradarbiavimas ir gerinamas psichologinis pasirengimas, skelbia „The Telegraph“.
Kinijos kariuomenėje žaidžiamas mirtinas žaidimas – perduok sprogmenis
Kinijos kariuomenėje žaidžiamas mirtinas žaidimas – perduok sprogmenis
© youtube.com

Šeši kariai stovi ratu ir vienas kitam per rankas leidžia tikrų sprogmenų paketą ir skaičiuoja, kada jis sprogs.

Prieš pat sprogimą, karys, kurio rankose atsiduria sprogmenys, meta juos į duobę ir visi staigiai krinta ant žemės. Bet koks netikslumas gali baigtis mirtimi. Iš vaizdo įrašo galima spręsti, jog žaidžiama su tikrais galingais sprogmenimis.

Šios pratybos buvo surengtos per praeitą mėnesį Honkonge vykusius parodomuosius karinius mokymus, kai karius egzaminavo salos vadovas seras Donaldas Tsangas.

Honkongo San Wai rajone, besiribojančiame su pagrindine Kinijos teritorija, dislokuotos elitinės šalies PLA karių pajėgos, kurias sudaro 6 tūkst. karių. Tai trys batalionai pėstininkų, vienas artilerijos būrys bei specialiosios pajėgos.

Per pastaruosius dvejus metus PLA kariai gavo daug naujos ginkluotės ir karinės technikos – visas pastangos tam, kad salos apsauga būtų kuo geresnė.

Parodomųjų mokymų metu snaiperiai šovė į aštuonias stiklines, iš kiekvienos kurių išsivyniojo ritinėlis su žodžiais, sudarančiais sakinį „Honkongo laukia šviesus rytojus“.

Tuomet specialiųjų pajėgų kariai parodė, ką moka: jie nešė sunkius rąstus, lindo pro degančius lankus ir dideliu greičiu važiavo motociklais.

Tačiau daugiausia dėmesio sulaukė komandinis žaidimas „perduok sprogmenis“, skelbia Kinijos televizija CCTV, kuri ir parodė ištraukas iš mokymų.

Komandiniame žaidime dalyvavusių karių vidutinis amžius – 22 metai, jie laisvai kalba ne tik kinų, bet ir anglų kalba. Vienas iš karių sakė, jog tokia užduotis buvo parinkta norint „pagerinti psichologinį karių pasirengimą“ ir pakurstyti „kovos dvasią“ atliekant „praktiškai neįmanomas misijas“.

CCTV skelbia, jog pratybos padės kariams išlikti ramiems tais atvejais, kai kils rimtas pavojus.

„Man labai malonu matyti dvasingus, puikų fizinį pasirengimą turinčius, disciplinuotus karius, ginkluotus moderniausias ginklais. Akivaizdu, jog valstybė gali ramiai atsakomybę už salos saugumą perduoti šiems vyrams, aš esu tikras“, - sakė seras D. Tsangas.

Nėra aišku, ar filmuota medžiaga nėra specialiai sumontuota, ar pratybose dalyvauja tikri PLA kariai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.