aA
Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį pradės nagrinėti bylą, ar teisėtai kurį laiką buvo nemokamos motinystės (tėvystės) pašalpos turėjusiems kitų draudžiamų pajamų, taip pat - ar teisėtai pašalpos šiuo metu mažėja turint tokių pajamų.
Motina su vaiku prie kompiuterio
© Shutterstock nuotr.

Šioje byloje sujungti šeši pareiškėjų - Vilniaus apygardos administracinio teismo ir Kauno apygardos administracinio teismo prašymai, praneša KT.

Pasak pranešimo, tai pirmasis kartas, kai KT pradeda naują viešą teisminį nagrinėjimą nebaigęs ankstesnės bylos ir nepaskelbęs nutarimo, įsigaliojus pataisoms, leidžiančioms KT nagrinėti kelias bylas vienu metu.

Byloje abejojama, ar Konstitucijai neprieštarauja Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme anksčiau buvę pašalpų skyrimo apribojimai, jog motinystės ir tėvystės pašalpos skiriamos tik tuo atveju, jeigu asmuo neturi tokių pajamų, nuo kurių skaičiuojamos ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos.

Pareiškėjams abejonių kėlė ir galiojančios Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo nuostatos, pagal kurią, jeigu apdraustasis vaiko priežiūros atostogų metu turi draudžiamųjų pajamų, kurių dydis yra mažesnis už pašalpą, jam mokamas šios pašalpos ir jo atitinkamą mėnesį turėtų draudžiamųjų pajamų skirtumas.

Administraciniai teismai, nagrinėjo administracines bylas pagal pareiškėjų skundus atsakovui - Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyriui, trečiajam suinteresuotam asmeniui - Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai dėl sprendimų panaikinimo.

Ginčijama ir nuostata, kurioje numatyta, kad tais atvejais, kai vienas iš tėvų, įstatymų nustatyta tvarka išleistas vaiko priežiūros atostogų ir gaunantis motinystės pašalpą, yra tam tikrais pagrindais atleidžiamas iš darbo, jam paskirtos pašalpos mokėjimas tęsiamas neatsižvelgiant į šias draudžiamąsias pajamas tik tuo atveju, jeigu išeitinė išmoka ar kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas išmokama atleidimo iš darbo dieną.

Kauno apygardos administracinio teismo teigimu, tokiais atvejais iš darbo atleidžiami valstybės tarnautojai atsiduria skirtingoje padėtyje, palyginti su asmenimis, dirbančiais pagal darbo sutartis.

Penktadienį pradedamoje nagrinėti byloje Vilniaus apygardos administracinis teismas dar abejoja, ar Tarnybos muitinėje statuto punktas, kuriame nustatyti apribojimai muitinės pareigūnui dirbti kitą darbą, neprieštarauja Konstitucijai. Pareiškėjo teigimu, šie apribojimai, palyginti su tais, kurie, atsižvelgus į konstitucines nuostatas, šiuo metu nustatyti valstybės tarnautojams, yra skirtingi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.