aA
Andrejus Sanikovas, kalėjime sėdintis pagrindinis Aleksandro Lukašenkos varžovas 2010 metų prezidento rinkimuose, padavė malonės prašymą. Tai trečiadienį pranešė nuteistojo žmona, žurnalistė Irina Chalip, kuri antradienį po kelių mėnesių pirmą kartą susitiko su vyru.
Andrejus Sanikovas
Andrejus Sanikovas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

A.Sanikovas pernai gruodį už masinės protesto akcijos prieš A.Lukašenkos išrinkimą ketvirtajam laikotarpiui buvo nuteistas penkerius metus kalėti.

Milicijai šiurkščiai išvaikius tą akciją, kalėjime atsidūrė maždaug 30 jos dalyvių, tarp jų trys buvę kandidatai į prezidentus.

A.Lukašenka, kuris jau paleido į laisvę daugelį protesto akcijų po rinkimų dalyvių, pareiškė, kad paleis du likusius kalėjime buvusius kandidatus, jeigu jie gailėsis ir paprašys jo suteikti malonę.

I.Chalip, kuri pati buvo lygtinai nuteista už dalyvavimą protestuose, mano, kad jos vyrui buvo daromas psichologinis spaudimas.

"Andrejus davė man suprasti, kad dar Mogiliovo kalėjime, kur jis buvo nuvežtas lapkričio 16 dieną, jam grasino nužudyti mane ir mūsų ketverių metų sūnų", - sakė ji ir pridūrė mananti, kad iš vyro "išmušė malonės prašymą".

"Lukašenka gudrauja, kai sako, kad laukia politinių kalinių prašymų", - sakė I.Chalip.

Iš A.Lukašenkos administracijos ir Baltarusijos bausmių vykdymo komiteto komentarų nepavyko gauti.

Prezidentas pirmadienį išvyko į Sočį, kur susitiks su kolega Rusijoje Dmitrijumi Medvedevu.

A.Sanikovas kelis kartus buvo perkeltas į kitą kalėjimą ir dabar yra kolonijoje Vitebske, už 260 km į šiaurę nuo Minsko.Per pastaruosius tris mėnesius jis negavo leidimų susitikti su giminaičiais ir advokatais.

"Po trijų visiškos izoliacijos mėnesių aš galėjau pamatyti vyrą kalėjime... Aš buvau apstulbinta, kaip išvargintas jis atrodo. Jo motina, kuri taip pat buvo pasimatyme, visas keturias valandas važiuodama atgal namo verkė", - pasakojo I.Chalip.

Po šiurkštaus protesto mitingo išvaikymo ir represijų prieš jo dalyvius Vakarai padidino spaudimą Minskui.

ES ir JAV per pastaruosius metus paskelbė kelias naujas sankcijas Baltarusijos pareigūnams bei kai kurioms Baltarusijos bendrovėms ir pabrėžė, kad sąlyga pradėti dialogą dėl santykių pagerinimo - paleisti į laisvę ir visiškai reabilituoti visus politinius kalinius Baltarusijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.