aA
Sovietmečiu Vilniuje teistam garsiam žmogaus teisių gynėjui Sergejui Kovaliovui jo baudžiamosios bylos kopija buvo padaryta ir įteikta prieš septynerius metus, tvirtina Lietuvos ypatingojo archyvo vadovai.
Sergejus Kovaliovas
Sergejus Kovaliovas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Jie neigia spaudoje paskelbtą informaciją, kad archyvas už bylos nukopijavimą iš Rusijos mokslinio informacinio ir švietimo centro "Memorial" paprašė beveik tokios pat sumos, kuri prilygtų šiemet S.Kovaliovui įteiktos Laisvės premijos - 5 tūkst. eurų - dydžiui.

S.Kovaliovui, kuris yra "Memorialo" valdybos narys, buvo pagamintos baudžiamosios bylos kopijos - jas 2005 metais Vilniuje, iškilmingoje aplinkoje, minint S.Kovaliovo bylos nagrinėjimo 30-ąsias metines, ir asmeniškai įteiktos. Tai padarė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė, trečiadienį pranešė Ypatingojo archyvo direktoriaus pavaduotojas Kęstas Rimeika.

Jo duomenimis, "Memorial" atstovai dukart kreipėsi į archyvą dėl S.Kovaliovo bylos kopijos. 2003 metais jame esą pranešta, kad šią baudžiamąją bylą sudaro 30 tomų, juose yra 12 tūkst. 372 lapai, tad jos kopijavimas (mikrofilmavimas) pagal tuo metu galiojusius Lietuvos teisės aktus būtų kainavęs 580 eurų.

"2007 metais "Memorial" pakartotinai kreipėsi į archyvą, prašydamas patvirtinti, ar 2003 metais nurodyta suma yra galiojanti, ir nurodydamas, kad yra pasirengęs apmokėti už dokumentų kopijas. Archyvas informavo "Memorial" dėl dokumentų kopijavimo, tačiau atsakymo negavo", - teigiama Ypatingojo archyvo pranešime.

Be to, jis primena, kad Rusijos piliečiai su S.Kovaliovo baudžiamosios bylos kopijomis gali susipažinti Andrejaus Sacharovo archyve, kuriam 1996 metais buvo pagaminti ir perduoti S.Kovaliovo baudžiamosios bylos mikrofilmai.

Dienraštis "Lietuvos rytas" antradienį pranešė, kad 5 tūkst. eurų, kurie Seime buvo įteikti pirmajam Laisvės premijos laureatui S.Kovaliovui, vos užtektų sumokėti Lietuvos ypatingajam archyvui už jo bylos kopiją.

Piliečių gynimo paramos fondo vadovas Stasys Kaušinis šiuo metu ieško kas padėtų nukopijuoti 1974 metais Vilniuje nagrinėtą S.Kovaliovo bylą, kad galėtų ją įteikti Rusijos žmogaus teisių gynėjams.

S.Kaušinis praėjusių metų pabaigoje buvo nuvykęs į Maskvą stebėti opozicijos mitingo. Tada į lietuvį kreipėsi draugijos "Memorial" atstovai prašydami padėti gauti S.Kovaliovo bylos kopiją.

Garsus rusų disidentas buvo teisiamas Vilniuje, nes aktyviai dalyvavo leidžiant "Lietuvos katalikų bažnyčios kroniką".

Anot dienraščio, Ypatingajame archyve puslapio nespalvota kopija kainuoja 1 litą, spalvota - 2 litus, o S.Kovaliovo bylą sudaro 13 129 lapai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.