aA
2011 m. Lietuvoje užregistruota 79 tūkst. 582 nusikalstamos veikos, t.y. 2,4 proc. daugiau negu per 2010 m., tačiau pareigūnai teigia demaskavę stambias nusikalstamas grupuotes
Pernai – daugiau nusikaltimų, bet demaskuotos stambios gaujos
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Lyginant pastarųjų 3 metų duomenis, matome, kad 2011 m. skaičius 4,4 proc. mažesnis nei 2009 m. bei 1,7 proc. didesnis už 2008 m. užregistruotų nusikalstamų veikų skaičių. Iš visų užregistruotų nusikalstamų veikų 94,3 proc. užregistruota policijos įstaigose, o 5,7 proc. – kitose ikiteisminį tyrimą atliekančiose įstaigose“, - rašoma Policijos departamento pranešime spaudai.

Analizuojant atskiras nusikalstamų veikų rūšis pastebima, kad daugiausia sumažėjo vagysčių, įsibraunant į gyvenamąsias patalpas (16,8 proc.), nusikalstamų veikų padarytų gatvėse (5,7 proc.), dokumentų suklastojimų (18,0 proc.), nusikaltimų finansų sistemai (9,9 proc.), vagysčių iš prekybos vietų (12,2 proc.), plėšimų (8,2 proc.) bei automobilių vagysčių (12,3 proc.). Tuo tarpu padidėjo sukčiavimų (24,8 proc.), viešosios tvarkos pažeidimų (14,9 proc.), turto sunaikinimų ar sugadinimų (8,0 proc.), sukčiavimų, įgyjant didelės vertės turtą (41,0 proc.). Šios nusikalstamos veikos nulėmė ir bendrą nusikalstamų veikų skaičiaus didėjimą.

Aktualiausiomis pernai išliko turtinio pobūdžio nusikalstamos veikos. Beveik 50 proc. visų nusikalstamų veikų sudaro vagystės, o jų ištiriama tik kiek daugiau nei 25 proc. „Toks procentas yra dėl šių veikų padarymo specifiškumo, todėl kaip efektyviausią priemonę policija siūlo turto draudimą, kas jau seniai taikoma daugumoje užsienio šalių“ sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas.

Kriminalinės policijos vadybos viršininkas Laimonas Vasiliauskas teigia, kad Lietuvos policija jau užsitarnavo tvirtą užsienio kolegų pripažinimą ir pasitikėjimą. Jis pristatė siūlomus teisėkūros pakeitimus, kuriais bus siekiama, kad asmenys, dalyvaujantys baudžiamajame procese, išvengtų biurokratinių kliūčių, kad nusikalstamos veikos būtų tiriamos greičiau ir efektyviau, taikant pagreitintą procesą.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininkas Algirdas Matonis pažymi, kad pernai LKPB pareigūnai vykdė 33 tarptautines operacijas su 15 užsienio valstybių pareigūnais, įvykdyta 17 tarpregioninių operacijų su teritorinėmis policijos įstaigomis bei kitomis institucijomis.

Kaip svarbiausias praėjusių metų bylas, jis išskyrė H. Daktaro nusikalstamo susivienijimo bylos pabaigimą ir atidavimą teismui, Taraškevičiaus gaujos išskaidymą bei Dančenkovo nusikalstamo susivienijimo narių patraukimą baudžiamojon atsakomybėn.

LKPB duomenimis, pernai nuo prekybos žmonėmis nukentėjo 25 asmenys, įtarimai pareikšti 30 asmenų.

„Atsižvelgiant į šios rūšies nusikalstamų veikų latentiškumą, šie skaičiai gali kažkiek didėti, bet ne daugiau kaip 5 kartus“, – pabrėžė LKPB viršininkas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.