aA
Prancūzijos senatoriai pirmadienį priėmė įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę už armėnų genocido neigimą, o dėl šio žingsnio įtūžusi Turkija perspėjo dėl pasekmių. Tuo tarpu Armėnija pareiškė, kad ši diena yra "įrašyta auksu".
Turkija įšaldė santykius su Prancūzija, priėmus įstatymą, draudžiantį neigti armėnų genocidą
Turkija įšaldė santykius su Prancūzija, priėmus įstatymą, draudžiantį neigti armėnų genocidą
© Reuters/Scanpix

Prancūzijos Senatas 127 balsais prieš 86 priėmė įstatymą, pagal kurį laisvės atėmimo bausmės numatomos visiems, šalyje neigiantiems, jog Osmanų imperijos turkų pajėgų 1915 vykdytos armėnų žudynės prilygsta genocidui.

Dabar Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, kurio dešinioji Sąjunga už liaudies judėjimą (UMP) pasiūlė šio įstatymo projektą, turi pasirašyti šį teisės aktą, kad jis įsigaliotų.

Turkijos žiniasklaida labai domėjosi šiuo balsavimu, o daugelis Turkijos naujienų kanalų netgi tiesiogiai transliavo šią sesiją.

Apie 15 tūkst. turkų iš Prancūzijos, Belgijos, Nyderlandų ir Liuksemburgo šeštadienį surengė taikią demonstraciją Paryžiaus gatvėse, protestuodami prieš šį įstatymą.

Pirmadienį prie Senato pastato susirinkusius kelis šimtus turkų ir armėnų laikė atskyrusi riaušių policija, kai prasidėjo įstatymų leidėjų debatai.

Buvo imtasi retai naudojamų saugumo priemonių: žandarai budėjo Senato pastate, tikrindami visų įeinančių žmonių dokumentus. Žurnalistų salėje buvo susirinkę dešimtys reporterių, daugiausiai turkų.

Naująjį įstatymą palaiko ne visa Prancūzijos vyriausybė - kai kurie ministrai baiminasi, jog dėl jo gali nukentėti diplomatiniai ir prekybos ryšiai su svarbia NATO nare ir ekonomikos partnere.

Netgi N.Sarkozy užsienio reikalų ministras Alainas Juppe pripažino, jog šis teisės aktas priimamas "ne laiku".

Armėnai teigia, kad iki 1,5 mln. jų protėvių buvo išžudyti 1915-1916 metais Osmanų imperijos pajėgų.

Turkija ginčija šį skaičių, tvirtindama, kad žuvo tik apie 500 tūkst. žmonių, taip pat neigia, jog buvo vykdomas genocidas. Pasak Ankaros, per Pirmąjį pasaulinį karą daugiausiai žmonių žuvo per susirėmimus ir nuo bado, taip pat kaltina armėnus palaikius įsiveržusias Rusijos pajėgas.

Prancūzija jau yra pripažinusi šias žudynes genocidu, tačiau naujasis įstatymas žengia dar toliau: pagal naująjį įstatymą už šio istorinio fakto neigimą gresia iki vienerių metų laisvės atėmimo ir 45 tūkst. eurų (155,4 tūkst. litų) bauda.

Armėnija: balsavimas dėl genocido neigimo yra istorinis

Prancūzijos Senato sprendimas priimti įstatymą, pagal kurį draudžiama neigti armėnų genocidą, yra istorinis žingsnis, kuris padės išvengti nusikaltimų žmoniškumui, antradienį paskelbė Armėnijos URM.

"Ši diena bus įrašyta auksu ne vien armėnų ir prancūzų tautų draugystės istorijoje, bet ir žmogaus teisių gynimo visame pasaulyje istorijos analuose", - sakoma Armėnijos užsienio reikalų ministro Edwardo Nalbandiano pranešime.

Šis balsavimas "dar labiau sutvirtins esamus nusikaltimų žmoniškumui užkardymo mechanizmus", nurodė ministras.

Armėnija ir didelė pasaulinė armėnų bendruomenė seniai kovotojo, kad tarptautiniu mastu būtų pripažinta, jog per Pirmąjį pasaulinį karą vykusios žudynės buvo genocidas, nors tai griežtai neigia Turkija.

Ši problema smarkiai temdo santykius tarp abiejų kaimyninių šalių, kurių sienos tebėra uždarytos, taip pat iki šiol žadina stiprius armėnų jausmus.

E.Nalbandianas sakė, kad Prancūzijos Senato žingsnis buvo 2001 metais šios šalies priimto sprendimo pripažinti armėnų masines žudynes genocidu "logiška tąsa".

"Prancūzija dar kartą patvirtino savo esminį universalių žmogiškųjų vertybių gynėjos vaidmenį", - pažymima jo pranešime.

Armėnai tvirtina, kad iki 1,5 mln. jų tautiečių buvo išžudyti vykdant genocidą Osmanų imperijoje, tačiau Turkija teigia, kad 300-500 tūkst. armėnų ir apytikriai tiek pat turkų žuvo per pilietinius neramumus.

Turkija smerkia Prancūzijos sprendimą uždrausti neigti armėnų genocidą

Turkija pirmadienį griežtai pasmerkė Prancūzijos Senato sprendimą priimti įstatymą, draudžiantį neigti armėnų genocidą, vadindama šį žingsnį neatsakingu ir nepagarbiu, taip pat žadėdama imtis atsakomųjų priemonių.

"Griežtai smerkiame šį sprendimą, kuris yra... neatsakingumo pavyzdys", - sakoma URM paskelbtame pranešime. Ministerija pabrėžė, jog vyriausybė privalo nedelsdama įgyvendinti atsakomąsias priemones.

Prancūzijos senatoriai pirmadienį patvirtino ginčijamą įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę už armėnų genocido neigimą, nors įtūžusi Turkija žadėjo nubausti Paryžių "nuolatinėmis" sankcijomis.

Prancūzijos parlamento žemiesiems rūmams priėmus šį įstatymą praeitą mėnesį, Ankara įšaldė politinius ir karinius ryšius su Paryžiumi, taip pat pažadėjo imtis papildomų priemonių, jeigu šį teisės aktą patvirtintų Senatas.

"Prancūzija atvertė juodą savo istorijos puslapį", - Turkijos parlamento užsienio reikalų komiteto pirmininkas Volkanas Bozkiras rašo savo svetainėje socialiniame tinkle "Twitter".

URM pranešime nurodoma, jog abiejų NATO šalių santykiai tapo politinių aplinkybių auka, akivaizdžiai turint omenyje artėjančius prezidento rinkimus Prancūzijoje.

"Šis žingsnis - ypač apmaudus, - pažymėjo ministerija. - Teisingumo ir istorijos suvokimo per kitų tautų praeitį politizavimas ir žalingas bei netaktiškas žodžio laisvės suvaržymas visų pirma yra netektis Prancūzijai."

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.