aA
Prabangaus namo ir sklypo šalia Turniškių Svajonių gatvėje Vilniuje pardavimo ir pirkimo peripetijas toliau aiškinsis Lietuvos apeliacinis teismas.
Edgaras Karalius
Edgaras Karalius
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Šį namą ir sklypą pirkęs kontrabandos karaliumi tituluojamo Viliaus Karaliaus sūnus Edgaras Karalius bei šį turtą pardavę buvęs Alytaus meras Česlovas Daugėla su sutuoktine Apeliaciniam teismui apskundė Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria atsisakyta tvirtinti taikos sutartį.

Sausio 11 dieną Vilniaus apygardos teismas atsisakė tvirtinti taikos sutartį, kuria siekta panaikinti milijoninės vertės namo ir žemės sklypo Vilniuje šalia Turniškių pirkimo ir pardavimo sutartį bei grąžinti namą Daugėloms.

Civilinėje byloje buvęs socialdemokratas Č.Daugėla ir jo sutuoktinė prašė pripažinti pirkimo-pardavimo sutartį dėl namo Svajonių gatvėje, Valakupiuose, nutraukta. Daugėlos prašo grąžinti jiems namą, nes E.Karalius nėra iki šiol visiškai atsiskaitęs už pirkinį.

Namas prestižinėje sostinės vietoje E.Karaliui parduotas 2007-ųjų gruodžio pabaigoje. Jis ir sklypas buvo įkeisti bankui. Č.Daugėla jį buvo įsigijęs už paskolą banke. Įmokas eksmeras, advokatės Indrės Panavaitės teigimu, moka iki šiol ir patiria didelių nuostolių. Registre namo savininkai tebėra Daugėlos.

E.Karalius Daugėloms liko skolingas 6 mln. litų. Pirkdamas namą su sklypu, jis Daugėloms tesumokėjo 400 tūkst. litų. Pagal pirkimo-pardavimo sutartį, E.Karaliui, iki nustatyto termino nesumokėjus pinigų pardavėjams, turtas grįžta pirkėjams.

Šiam namui kitas teismas yra pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones, kadangi E.Karalius įtariamas neteisėtu praturtėjimu ir šis namas su sklypu priėmus apkaltinamąjį nuosprendį gali būti konfiskuotas. E.Karaliaus baudžiamoji byla jau perduota teismui.

Vilniaus apygardos teismas nutartimi konstatavo, kad šalių taikos sutarties punktas grąžinti namą tiesiogai prieštarauja teismo nutarčiai dėl nuosavybės apribojimo. Teisėja Tatjana Žukauskienė sustabdė civilinės bylos nagrinėjimą dėl namo pirkimo ir grąžinimo, kol nebus išnagrinėta E.Karaliaus baudžiamoji byla ir joje nebus paskelbtas nuosprendis.

Tuo metu E.Karalius mano, kad apygardos teismo nutartis yra nepagrįsta ir neteisėta, ji turi būti panaikinta, o klausimas išspręstas iš esmės - patvirtinta taikos sutartis.

"Aš nematau pagrindų, dėl kurių reikia stabdyti bylą. (...) Kaltinimai pareikšti man, jie neliečia namo pardavėjų", - BNS sakė E.Karalius, praėjusią savaitę pateikęs Apeliaciniam teismui atskirąjį skundą dėl Vilniaus apygardos teismo nutarties.

Praėjusį trečiadienį teismas gavo atskiruosius skundus tiek iš E.Karaliaus, tiek iš Č. ir V.Daugėlų.

E.Karalius savo skunde rašo, kad sutarties nutraukimo pagrindai ir tvarka dėl namo įgijimo ir pardavimo buvo numatyti 2007 metų gruodžio 29 dieną - daugiau negu prieš trejus metus iki įtarimų dėl neteisėto praturtėjimo jam pateikimo. Įtarimai E.Karaliui buvo pateikti pernai balandžio 21 dieną.

Be to, nusikalstamos veikos sudėtis dėl neteisėto praturtėjimo, buvo kriminalizuota ir įsigaliojo 2010-ųjų gruodį.

Apelianto manymu, pirmosios instancijos teismas neatsižvelgė į tai, jog teisės normos, įgalinančios pateikti įtarimą ar kaltinimą dėl neteisėto praturtėjimo, taip pat iš dalies taikyti laikiną nuosavybės teisių apribojimą, buvo priimtos po sutarties dėl namo pirkimo ir pardavimo sudarymo.

"Akivaizdu, kad ieškovai, sudarydami su manimi sutartį, neturėjo jokių prielaidų manyti, kad įgyvendinant sutarties nuostatas kada nors kitai sutarties šaliai bus pareikštas kaltinimas įgijus iš jų sutarties dalyką neaiškios kilmės pajamomis, o tai galimai užtrauks jam baudžiamąją atsakomybę. Be to, ieškovai neturėjo jokios įstatyminės pareigos ir galimybių tikrinti, iš kokių šaltinių (teisėtų ar neteisėtų) gautomis lėšomis pirkėjas Edgaras Karalius atsiskaitė ir atsiskaitys už perleidžiamą turtą. Apibendrinus išdėstytą visiškai akivaizdu, kad ieškovai nepagrįstai ir neteisėtai patiria suvaržymus, susijusius su kaltinimų dėl neteisėto praturtėjimo man pareiškimu bei turtui pritaikyto laikino nuosavybės teisių apribojimo", - skunde Apeliaciniam teismui rašo E.Karalius.

Jis taip pat norėtų, kad byloje dėl namo pirkimo ir pardavimo trečiuoju asmeniu būtų įtrauktas bankas, kuriam įkeistas namas.

Č.ir V.Daugėlos taip pat prašo panaikinti apygardos nutartį.

"Jeigu arešto nebūtų, parduočiau, su Daugėlomis atsiskaityčiau ir man dar pinigų liktų", - yra sakęs advokato padėjėju dirbantis vyras.

Jis tikino su Č.Daugėla susipažinęs, kai šis dar buvo verslininkas, E.Karalius specializavosi komercinėje teisėje.

Dėl šio namo ir sklypo Svajonių gatvėje bei kito įsigyto turto E.Karaliaus laukia baudžiamoji byla.

Advokato padėjėju Vilniuje dirbantis E.Karalius Vilniaus miesto 1-ajam apylinkės teismui turės teismui paaiškinti, kaip įgijo daugiau nei 7 mln. litų vertės turtą.

"Aš tikėjausi tą namą parduoti, uždirbti, ir grąžinti Daugėlai pinigus", - žurnalistams yra sakęs E.Karalius.

Abi šalys sutiko ginčą baigti taikos sutartimi, pripažinti nutraukta pirkimo-pardavimo sutartį. Be to, E.Karalius turėtų sumokėti palūkanas Č.Daugėlai, kurias jis mokėjo bankui, kai negavo pinigų iš pirkėjų - apie 335 tūkst. litų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba kartu su Generaline prokuratūra neseniai baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame 28 metų vilnietis E.Karalius įtariamas neteisėtu praturtėjimu.

Pasak FNTT pranešimo, įtariama, kad vyro daugiau nei 7 mln. 150 tūkst. litų vertės turimas turtas galėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis.

Išaiškinta, kad įtariamasis turėjo 6 mln. 400 tūkst. litų kainuojantį namą ir 20 arų žemės sklypą Svajonių gatvėje, Valakupiuose, Vilniuje.

Vyras už 700 tūkst. litų buvo įsigijęs ir sostinės centre esančias negyvenamas patalpas. Nustatyta, kad E.Karalius turėjo ir automobilį ''Mercedes-Benz C220'', kurį pirko už 50 tūkst. litų.

Tyrimo metu paskaičiuota, kad advokato padėjėju dirbantis įtariamasis pats neturėjo ir neturi pakankamai pajamų įsigyti daugiau nei 7 mln. 150 tūkst. litų vertės turtui, nes tuo laikotarpiu jo pajamos tesiekė apie 2 tūkst. litų per mėnesį.

Generalinės prokuratūros prokuroras laikinai apribojo E Karaliaus nuosavybės teises į 7 mln. 150 tūkst. litų vertės nekilnojamąjį turtą. Surašius kaltinamąjį aktą, baudžiamoji byla perduota Vilniaus miesto 1-ajam apylinkės teismui.

Baudžiamasis kodeksas nustato, kad asmuo, turėjęs nuosavybės teise didesnį negu 500 MGL vertės turtą, kuris negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

E.Karalius advokato padėjėju dirba nuo 2006-ųjų Vilniaus 1-ojoje advokatų kontoroje.

Jo tėvas Vilius Karalius jau teistas ir vėl įkliuvo dėl kontrabandos. Jis su organizuota kontrabandininkų grupuote įtariamas valstybei padaręs apie 11 mln. litų žalos.

BNS