aA
Britanijos aukcionų rengėjai „Mullock“ parduos aukcione daiktą, kuris, turėtų sulaukti ne tik meno mėgėjų, bet ir eilinių istorija besidominčių žmonių dėmesio, informuoja newsru.com. Norintieji turės unikalią galimybę įsigyti bronzinę pomirtinę Josifo Stalino kaukę.
Pomirtinė Josifo Stalino kaukė
Pomirtinė Josifo Stalino kaukė
© Reuters/Scanpix

Aukcione bus parduodama ir viena iš devynių (kitais duomenimis – 12) kopijų, išlietų pagal gipso kaukės originalą. Kaukė buvo padaryta iš karto po J. Stalino mirties. Beveik visos kopijos priklauso privatiems kolekcininkams buvusioje TSSR teritorijoje, pvz., J. Stalino vardo muziejuje Goryje.

Aukciono rengėjų interneto svetainėje rašoma, kad į užsienį išvežė tik dvi kopijas.

Tai įvyko dešimto dešimtmečio pradžioje. 1990 m. menotyrininkas Jamesas Birchas organizavo Maskvoje garsaus britų avangardinės dailės atstovų dueto – Gillberto ir George‘o parodą.

Menotyrininkas įsigijo dvi pomirtinio Stalino veido kopijas. Vieną greitai pardavė „Sotheby’s“ aukcione, kitos nepardavė.

Tokios unikalios progos gali nebepasitaikyti daugelį metų, sakė „Mullock’s“ darbuotojas Richardas Westwoodas-Brooksas.

„Mullock’s“ specialistai įvertino kaukę 3-5 tūkst. svarų (12,3-20,6 tūkst. Lt). Aukcionas įvyks sausio 24 d. Šropširo grafystėje, Ludlow arklių lenktynėse.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.