aA
Turkija pirmadienį pagrasino paskelbti naujas sankcijas Paryžiui dėl įstatymo, numatančio teisinę atsakomybę už armėnų genocido neigimą, dėl kurio ruošiasi balsuoti Prancūzijos Senatas.
Turkija įšaldė santykius su Prancūzija, priėmus įstatymą, draudžiantį neigti armėnų genocidą
Turkija įšaldė santykius su Prancūzija, priėmus įstatymą, draudžiantį neigti armėnų genocidą
© AP/Scanpix

"Anksčiau nustatėme žingsnius, kurių bus imtasi, jeigu šis įstatymas bus galutinai priimtas. Dėl to niekas neturėtų abejoti", - valstybinė Anatolijos naujienų agentūra citavo Turkijos užsienio reikalų ministrą Ahmetą Davutoglu.

A.Davutoglu atšaukė kelionę į pirmadienį Briuselyje vykstantį Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikimą, kuriame sprendžiama dėl naujų sankcijų Iranui, nenorinčiam atsisakyti prieštaringai vertinamos branduolinės programos.

Turkijos diplomatijos vadovas sakė šeštadienį taręsis su šalies premjeru Recepu Tayyipu Erdoganu dėl atsakomųjų priemonių tam atvejui, jeigu Prancūzijos Senatas pirmadienį pritartų ginčijamam įstatymui.

"Turkija nebėra tokia, kokia buvo 2001 metais", - pareiškė A.Davutoglu, turėdamas omenyje metus, kai Prancūzijos parlamentas pripažino armėnų genocidą, vykdytą Osmanų imperijoje per Pirmąjį pasaulinį karą.

Ankara įšaldė politinius ir karinius ryšius su Prancūzija, kai šios šalies parlamento žemieji rūmai praeitą mėnesį nubalsavo už naująjį įstatymą, taip pat pažadėjo imtis griežtesnių priemonių, jeigu šis teisės aktas būtų patvirtintas Senato arba prezidento Nicolas Sarkozy, kurio dešinioji partija UMP pasiūlė šio įstatymo projektą.

Prancūzija ragina Turkiją santūriau reaguoti į įstatymą dėl armėnų genocido

Paryžius pirmadienį vadino Turkiją svarbia savo sąjungininke ir ragino santūriau reaguoti, kai Ankara pagrasino imtis sankcijų, jeigu Prancūzijos Senatas balsuos už įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę už armėnų genocido neigimą.

"Mes prašome elgtis ramiau, - Prancūzijos URM atstovas Bernard’as Valero sakė žurnalistams. - Turkija yra labai svarbi Prancūzijos partnerė ir sąjungininkė".

Dėl įstatymo, išprovokavusio diplomatinį konfliktą tarp Paryžiaus ir Ankaros, Prancūzijos Senatas balsuos vėliau pirmadienį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.