aA
Irkutsko srities gubernatorių Dmitrijų Mezencevą ir partijos "Jabloko" lyderį Grigorijų Javlinskį Rusijos centrinė rinkimų komisija gali pašalinti iš prezidento rinkimų kovos, remdamasi parašų lapų patikrinimo rezultatais, rašo dienraštis "Kommersant".
Grigorijus Javlinskis
Grigorijus Javlinskis
© AFP/Scanpix

"(Parašų) lapų tikrinimo pogrupis baigė darbą, patikrinęs pirmąjį pasirinktų lapų pluoštą, ir rezultatai neguodžia Dmitrijaus Mezencevo ir Grigorijaus Javlinskio", - praneša leidinys, remdamasis surinkta informacija.

"Patikrinus pirmąjį pasirinktų G.Javlinskio lapų pluoštą, išbrokuota daugiau nei 20 proc. parašų. Jau dabar bendras parašų skaičius, be išbrokuotųjų, yra prie pat įstatymo reikalaujamų 2 mln. ribos.

Pagrindinė komisijos pretenzija yra dėl parašų lapų kserokopijų, nes pagal įstatymą tai turi būti originalai.

Kaip mano laikraščio šaltinis tarp tikrinančiųjų, kserokopijų galėjo būti įdėta dėl to, kad kandidato atstovai nespėjo surinkti reikiamo parašų skaičiaus kai kuriuose regionuose ir tikėjosi, kad dubliuoti lapai nepateks į patikrinimą.

Kai dėl D.Mezencevo, tai tikrinant pirmuosius 100 tūkst. parašų, buvo rasta 15 proc. broko, ir iš viso lieka mažiau nei 2 mln. parašų.

Laikraštis primena, kad pagal Rusijos prezidento rinkimų įstatymą, kandidatas turi pristatyti į CRK mažiausiai 2 mln. parašų. Įstatymas leidžia jų pristatyti su 5 proc., tai yra iki 2 mln. 100 tūkst. parašų atsarga. CRK turi patikrinti ne mažiau kaip 20 proc. iš 2 mln. parašų.

Jeigu išbrokuojama daugiau nei 5 proc. parašų, papildomai tikrinami dar 10 proc. parašų lapų.

Kandidatai, kurie pateikė parašų lapus be pakankamos atsargos, gali būti neįregistruoti ir esant mažesniam broko procentui, nes vienas pagrindų atsisakyti įregistruoti - jeigu parašų skaičius, atmetus išbrokuotus, yra mažesnis nei 2 milijonai.

Mažiau nei įstatyme nurodyti 5 proc. išbrokuotų parašų rasti tik Michailo Prochorovo lapuose, ir jis netrukus bus įregistruotas, pažymi leidinys.

Kandidatų dokumentų įforminimo klaidos buvo nustatytos Centrinėje rinkimų komisijoje jau juos priimant sausio 18 dieną.

Pasak CRK sekretoriaus Nikolajaus Konkino, jie buvo "nelabai kokybiški", ir komisija priėmė iš M.Prochorovo 2 mln. 41 tūkst. parašų vietoj 2 mln. 78 tūkst., iš D.Mezencevo - 2 mln. 6 tūkst. vietoj 2 mln. 66 tūkst., o iš G.Javlinskio - 2 mln. 86 tūkst..

CRK oficialiai nekomentuoja informacijos apie parašų lapų patikros rezultatus, nes galutinis sprendimas dėl kandidatų registracijos bus priimtas maždaug sausio 25 dieną.

"Kommersant" primena, jog pasirašius protokolą apie parašų lapų patikros rezultatus, pakartotinai ją galima atlikti, jeigu atitinkamą sprendimą priims Aukščiausiasis teismas.

G.Javlinskio registracija turi tapti pagrindiniu vasario 4 dienos akcijos reikalavimu, mano opozicija

Būtina siekti, kad vienas partijos "Jabloko" steigėjų Grigorijus Javlinskis būtų įregistruotas kandidatu į prezidentus, pareiškė susivienijimo "Demokratinis pasirinkimas" lyderis Vladimiras Milovas.

"Esu įsitikinęs: reikalavimas įregistruoti Javlinskį turi būti pagrindinis mitinge vasario 4 dieną. Bus dar nevėlu to siekti", - parašė V.Milovas savo tinklaraštyje socialiniame tinkle "Twitter" pirmadienį.

Kaip anksčiau pranešė agentūrai "Interfax" šaltinis Rusijos centrinėje rinkimų komisijoje, pirminiais duomenimis, parašų lapuose, kuriuos pateikė vienas partijos "Jabloko" steigėjų G.Javlinskis, išaiškinti 26 proc. broko, todėl šis kandidatas faktiškai iškrenta iš rinkimų kovos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.