aA
Milijonai kinų, korėjiečių bei vietnamiečių visoje Azijoje su fejerverkais, vaišėmis ir šeimos susibūrimais pasitiko naujuosius Drakono metus, praneša boston.com.
Švenčiami kinų Naujieji metai
Švenčiami kinų Naujieji metai
© Reuters/Scanpix

Nuo Pekino iki Bankoko, nuo Seulo iki Singapūro – visur žmonės, tikėdamiesi sėkmės pirmadienį prasidėjusiais naujaisiais metais, lankėsi šventyklose, leido fejerverkus bei stebėjo gatvės pasirodymus, kaip liūtas šoka su drakonu.

Daugumai jų Naujieji metai pagal mėnulio kalendorių yra vienintelė proga metuose, kai į vieną vietą susirenka visa šeima, kurios nariams prieš tai reikėjo įveikti ilgas valandas traukiniais ir autobusais, kad pasiektų namus.

Senovėje drakonas buvo Kinijos imperatoriaus simbolis ir jis laikomas ypatingą sėkmę žadančiu ženklu.

Daugiau nei milijardas Azijos gyventojų pirmadienį pasitiko naujuosius Drakono metus triukšmingais fejerverkais, tikintis, kad galingiausias kinų zodiako ženklas atneš turtus ir galią, kuriuos jis simbolizuoja.

Nuo Malaizijos iki Pietų Korėjos milijonai žmonių leidosi į tolimas keliones, kad galėtų sutikti Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių su savo šeimomis.

Daugeliui Azijos žmonių ši šventė yra svarbiausia metuose - pasitinkant Naujuosius metus puotaujama ir rengiami drakono šokio pasirodymai.

Laikrodžiams išmušus vidurnaktį, Pekino padangę nušvietė fejerverkų ugnys, turinčios nuvyti piktąsias dvasias įžengiant naujiesiems metams. Panašūs vaizdai buvo stebimi ir kituose šalies miestuose.

Kinijos sostinėje, kurioje dažnai skundžiamasi dėl blogos oro kokybės, užterštumas kietosiomis dalelėmis pirmadienį po vidurnakčio staigiai padidėjo dėl gausiai leidžiamų fejerverkų, o vėliau vėl sumažėjo, rodo oficialūs duomenys.

Tuo tarpu Filipinų gyventojai pirmadienį galėjo ilgiau pamiegoti, kai Naujieji metai pagal Mėnulio kalendorių pirmąkart buvo paskelbti oficialia nedarbo diena, nors tokiam sprendimo priešinosi dalis verslo bendruomenės.

Drakonas laikomas palankiausiu ir labiausiai gerbiamu iš 12 kinų zodiako ženklų: jis simbolizuoja karališką valdžią, sėkmę ir galią. Tokią pati reikšmė jam priskiriama ir kitose Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių sutinkančiose šalyse, tokiose kaip Vietnamas.

Dėl šios priežasties Kinijoje ir šalyse, kuriose gyvena gausios kinų bendruomenės, ligoninėse stebimas itin pagausėjęs gimdymų skaičius, nes poros stengiasi susilaukti porų laimingais laikomais Drakono metais.

Pribuvėjos Pekine ir kaimyniniame Tiandzino mieste šiemet pakėlė savo paslaugų kainas, o visos vietos sostinės Motinystės ligoninėje užimtos iki pat rugpjūčio, nurodė valstybinė naujienų agentūra "Xinhua".

Singapūro premjeras Lee Hsien Loongas (Li Sien Lungas) netgi pasinaudojo proga, ragindamas šalies gyventojus Drakono didinti gimstamumą, tuo pačiu mažinant vyriausybės priklausomybę nuo užsieniečių darbininkų.

"Karštai tikiuosi, kad šie metai kūdikiams bus didieji Drakono metai... Tai yra kritiškai svarbu, siekiant išsaugoti Singapūro branduolį mūsų visuomenėje", - premjeras pareiškė savo naujametiniame pranešime.

Tačiau Honkonge, į kurį kasmet gimdyti atvyksta tūkstančiai moterų, kad jų kūdikiai įgytų teisę gyventi šioje saloje, Drakono metai gali nebūti itin džiaugsmingi, nes vietų skaičius gimdymo namuose ribotas, o gimdyvių priežiūros kainos smarkiai išaugo.

Kai kurie astrologai ir geomantijos ekspertai pranašauja, kad Drakono metai gali atnešti gamtinių katastrofų ir finansinį nestabilumą jau dabar pakrikusiam pasauliui.

Honkongo fengšui meistras Anthony Chengas (Entonis Čengas) perspėjo, kad 2012 metų antroje pusėje Kiniją gali sukrėsti "skandalinga korupcijos byla", taip pat pareiškė, kad kai kurie aukšto rango šalies pareigūnai bus priversti atsistatydinti, pateks į kalėjimą ar netgi žus.

Tačiau Azijos žmonės nesureikšmina tragiškų pranašysčių per šventes, mieliau rinkdamiesi puotauti su savo šeimomis ir melstis šventyklose bei pagodose.

Malaizijoje, kurioje etniniai kinai sudaro ketvirtadalį gyventojų automagistralės savaitgalį buvo užkimštos automobilių, o sostinė Kvala Lumpūras beveik ištuštėjo, kai žmonės išvyko į savo šeimų namus.

Pietų Korėjoje, kurioje Naujieji metai taip pat sutinkami pagal Mėnulio kalendorių, beveik pusė gyventojų (apie 31 mln. žmonių) per šventes leidosi į keliones automobiliais, autobusais, traukiniais ir lėktuvais.

Tačiau parduotuvės Seule, kuriame šiuo metų laiku gyvenimas paprastai aprimsta, užplūdo dešimtys tūkstančių turistų iš Kinijos, kurie sausį Pietų Korėjos sostinėje gali išleisti apie 100 mln. vonų (235 mln. litų).

"Jaučiuosi tarsi eičiau gatve kur nors Kinijoje. Čia jų tiek daug", - kinų turistų antplūdį komentavo Pietų Korėjos koledžo studentas Park Eun-yongas (Pak Jun-jongas), kalbėdamasis su naujienų agentūra AFP.

Turistai ir Kinijos taip pat užplūdo Tokiją, kur viename iš prabangiausių prekybos centrų "Mitsukoshi" vertėjai buvo pasiruošę padėti svetimšaliams pirkėjams, o pranešimai buvo skelbiami mandarinų kalba.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.