aA
Skyrybos - be galo sunkus metas ne tik besiskiriančiai porai, bet ir vaikams, kurie tuo metu išgyvena tikrą krizę. Ir nesvarbu, ar jūsų vaikui 5 ar 10, ar 14 metų - kiekvieno amžiaus vaikui išgyventi tėvų išsiskyrimą yra be galo sunku. Ypač sunkiai tai pergyvena paaugliai, patys turintys brendimo problemų. Tėvai turėtų elgtis labai apdairiai, kad palengvintų esamą situaciją. Panagrinėkime vieną atvejį.
Vaikas
Vaikas
"Mano vyras ir aš skiriamės. Aš turiu dešimtmetę dukterį. Neseniai aš pradėjau susitikinėti su vienu vyru. Mano dukra sako, kad jai šis vyras nepatinka. Kai aš jos paklausiu kodėl, ji sako, kad jo pokštai nejuokingi. Ji jam yra grubi ir sako man, kad aš su ja nepraleidžiu pakankamai laiko. Tačiau dabar aš su ja praleidžiu daugiau laiko, nei kada nors anksčiau. Ji taip pat nori, kad mes su jos tėvu susitaikytumėm. Tačiau to nebus. Mano dukra yra ypatingai gabi jauna mergaitė, o jos pažymiai mokykloje yra patys geriausi.

Aš ištisus metus kovojau su depresija, o naujuose santykiuose su šiuo vyru aš patiriu meilę ir vėl pradedu mėgautis gyvenimu. Ką man daryti? Aš jaučiuosi tokia pasimetusi. Mano dukra man yra labai svarbi ir aš nenoriu rinktis tarp jos ir savo draugo."

Skyrybos visiems, kurie su jomis susiję, sukelia daug sunkumų. Jūs tikriausiai jaučiatės laiminga dėl to, kad suradote žmogų, su kuriuo galite dalytis meile. Tačiau jūsų dukra jaučiasi pasimetusi ir apleista. Greičiausiai dėl to ji ir elgiasi grubiai bei mėgina apsiginti. Ji nesupranta, kaip jūs galite dėl šio vyro “apleisti” santykius su jos tėvu. Ji tikriausiai nežino ir apie tai, kad santuokoje buvote nelaiminga ir apie tai, kad po to ilgą laiką jutote depresiją.

Jūsų dukra taip pat turi vilčių, kad jūs ir jos vyras susitaikysite ir vėl gyvensite drauge. Ar jūs kada nors sakėte savo dukteriai, kad jūs ir jos tėvas atsidūrėte tokioje santykių stadijoje, kurioje bet koks susitaikymas nebeįmanomas? Mėgindama apginti ją, jūs tikriausiai niekuomet nepasakojote ir nerodėte jai savo santuokos juodosios pusės. Dėl šios priežasties ji vis dar fantazuoja apie tai, kaip Mama ir Tėtis vėl bus drauge.

Būkite rami, jums nereikia rinktis tarp savo draugo ir dukters. Meilė tarp tėvo ir vaiko yra visiškai kitokia, nei vyro ir moters meilė. Leidus praeiti kažkiek laiko ir įdėjus nemažai pastangų, ši situacija išsispręs.

Amžius yra svarbus faktorius

Pirmiausia, supraskite,kad dukrai dar tik dešimt – ji dar vaikas. Jos amžius yra veiksnys, apsprendžiantis tai, kaip jūs su ja šnekėsitės. Leiskite jai apie save žinoti tik tiek, kiek pridera. Neapipilkite jos informacija.

Būkite kantri

Turite būti su ja kantri. Yra labai įprasta, kai vaikai fantazuoja ir tikisi, kad jų tėvai vėl bus kartu net ir tais atvejais, kai namuose pilna įtampos ir neigiamų emocijų. Nepaliaukite kartoti dukrai, kad jūs ją mylite ir visuomet mylėsite. Jai reikia žinoti, kad jūsų santykiai nepasikeitė ir tai, kad jūsų sprendimas skirtis su jos tėvu neturi nieko bendra su jūsų jausmais jai. Paaiškinkite jai, kad ji nėra atsakinga už jūsų skyrybas.

Svarbu ne pažymiai

Minėjote, kokia “protinga” yra jūsų dukra. Jos pažymiai nėra susiję su sielvartu, kurį ji nešioja širdyje. Kalbėkitės su jos širdimi. Būkite jos švelni mama – apkabinkite ją, mylėkite ją ir pasakykite, kad apgailestaujate, jei ji jaučiasi taip, lyg pasaulis slystų iš po kojų. Užtikrinkite ją, kad jos gyvenime dar yra stabilumo.

Vis dar tėčio mergaitė

Į savo dukters grubumą jūsų draugui reaguokite ramiai. Supraskite, kad tai yra būdas, kuriuo ji demonstruoja ištikimybę savo tėvui. Paaiškinkite, kad tai nėra tinkamas būdas išreikšti pyktį ir tai, kad ji visuomet bus tėčio dukra. Niekas jos gyvenime neužims jos tėvo vietos ir tėtis ją labai stipriai myli.

Dabar jūsų dukra bijo pamėgti vyrą, su kuriuo jūs esate. Padėkite savo draugui suprasti jos elgesį ir padrąsinkite jį būti su jūsų dukra sąžiningu ir maloniu.

Apsvarstykite psichologo pagalbos galimybę

Ir jūs, ir jūsų dukters tėvas turite paremti savo dukrą ir kalbėtis su ja apie jos rūpesčius. Jei bendravimas su dukra kuriam nors iš tėvų yra per sudėtingas, psichologo konsultacijos gali būti gera išeitis. Pokalbiai su specialistu, turinčiu darbo su vaikais, patyrusiais skyrybas, patirties, gali padėti jūsų dukrai suprasti savo jausmus. Tačiau psichologo konsultacijos nepakeičia jūsų pareigos rūpintis ja, mylėti ir būti nuosekliais.

Atminkite, kad skyrybos kartais vaikus suartina su tėvais – abu tėvai suvokia, kad su vaiku praleidžiamas laikas yra labai vertingas ir neįkainojamas. Tokios situacijos kaip ši gali išeiti į gera ir pasitarnauti jūsų santykių sutvirtinimui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.