aA
Pagal NATO patvirtintą narystės veiksmų planą, pernai Lietuva parengė pasirengimo narystei NATO programą, kuri bus aptariama ir įvertinta šiame posėdyje. Jame taip pat bus aptarti pagrindiniai pasirengimo uždaviniai ir kryptys kitiems metams.

Toks Šiaurės Atlanto tarybos posėdis, dalyvaujant Lietuvai ir devyniolikos NATO valstybių ambasadoriams bei NATO generaliniam sekretoriui Georgui Robertsonui (Džordžui Robertsonui), šiemet vyks pirmą kartą.

Taip pat pirmą kartą šaliai - NATO kandidatei - atstovaus premjeras. Tokie Šiaurės Atlanto tarybos posėdžiai kasmet rengiami atskirai kiekvienai NATO kandidatei, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Posėdyje premjeras A. Kubilius pateiks informaciją apie Lietuvos politinę ir ekonominę padėtį, santykius su kaimyninėmis valstybėmis, Lietuvos teisinės sistemos derinimo prie NATO reikalavimų eigą, visuomenės informavimo apie NATO programą.

Premjeras taip pat kalbės apie Lietuvos indėlį į saugumo Europoje užtikrinimą dalyvaujant taikos operacijose bei apie personalo krašto apsaugos sistemoje rengimo politiką.

Šie reikalai bus aptarti ir dvišaliame premjero A. Kubiliaus ir NATO generalinio sekretoriaus G. Robertsono susitikime.

Su buvusiu NATO generaliniu sekretoriumi, dabar einančiu Europos Sąjungos aukštojo įgaliotinio bendrai užsienio ir saugumo politikai pareigas, Javieru Solana (Chavjeru Solana) bus aptartos Lietuvos galimybės aktyviau įsitraukti į bendros Europos saugumo politikos formavimą bei dalyvauti bendrose krizių valdymo pajėgose.

Lietuvos Vyriausybės vadovo susitikimuose su Europos Komisijos nariu Gunteriu Verheugenu (Giunteriu Ferohoigenu) ir Europos Liaudies partijos (Krikščionių demokratų) bei Europos demokratų grupės pirmininku, Europos parlamento nariu Hansu-Gertu Poetteringu (Hansu Geru Pioteringu) bus aptariami Lietuvos integracijos bei derybų su ES reikalai.

Lietuva tikisi būti pakviesta į NATO 2002 metais.

Į Vilnių premjeras A. Kubilius grįš ketvirtadienio rytą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.