aA
39 metų A. Vertelkai oficialiai yra pareikšti kaltinimai tik dėl neteisėto narkotinių medžiagų įsigijimo ir laikymo. Kardomasis suėmimas jam pratęstas šioje byloje.

Tačiau, kaip teisme sakė Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Darius Čaplikas, A. Vertelka ir toliau lieka įtariamuoju Gedimino Kiesaus turto prievartavimo byloje.

Vilniaus apygardos teismas A. Vertelkos ir jo gynėjo prašymą paleisti iš suėmimo atmetė, motyvuodamas, kad kaltinamasis gali slėptis nuo tardymo ir teismo, paveikti bylos liudytojus ir trukdyti nustatyti tiesą.

Rugpjūčio 8 dieną Vilniaus miesto 1-sios apylinkės teismas iš dalies patenkino prokuratūros prašymą ir kaltinamajam mėnesiui pratęsė suėmimo terminą, nes jis neturi legalaus pragyvenimo šaltinio, nedirba, gali paveikti liudytojus ir slėptis nuo tardymo, dėl pareikšto kaltinimo kaltas neprisipažįsta.

A. Vertelka su teismo nutartimi nesutiko ir ją apskundė Vilniaus apygardos teismui. Kaip ir ankstesniuose teismo posėdžiuose, kaltinamasis teigė esąs nekaltas, byla sufabrikuota, narkotikai jam buvo pakišti.

Be to, advokatas yra parašęs skundą dėl bylą tiriančio prokuroro Justo Lauciaus nušalinimo nuo tyrimo, nes jis esą neobjektyviai ir nepilnai tiria bylą. Dėl šio skundo spręs Generalinė prokuratūra.

A. Vertelka teismui pasakojo, kad liepos 12 dieną Nidoje jis buvo fotografuojamas nežinomo asmens. Pastarasis teigė, kad jam pačiam nuotraukos nereikalingos, tačiau jos reikalingos kažkokiems kitiems asmenims. Kaltinamasis spėja, kad pareigūnai norėjo sužinoti, kokiais rūbais jis vilki ir į kuriuos galėtų įdėti narkotikų.

A. Vertelkos advokatas Kęstutis Stungys teigė, kad vienas iš teismų nutarčių motyvų pratęsti suėmimo terminą, nes esą jo ginamasis neprisipažįsta kaltas, yra grubus nekaltumo prezumpcijos, kurią garantuoja Konstitucija ir tarptautiniai teisės aktai, pažeidimas.

Advokatas peikė ir ekspertų, kurie atliko narkotinių medžiagų ekspertizę, darbą. Ekspertų išvadoje K. Stungys pasigedo tiriamosios dalies.

Prašydamas atmesti skundą, prokuroras D. Čaplikas ilgai nedėstė savo teiginių, tepasakęs, kad pagrindai laikyti A. Vertelką toliau suimtą neišnyko ir Vilniaus miesto 1-sios apylinkės teismo nutartis toliau turi būti palikta galioti.

Tai jau trečias kartas, kada Vilniaus apygardos teismas atmeta A. Vertelkos skundus paleisti jį iš kardomojo suėmimo. Kartą, liepos pabaigoje teismas tik iš dalies patenkino suimtojo prašymą ir keliomis dienomis sutrumpino suėmimo terminą.

Trys mažeikiškiai, buvęs bendrovės "Mažeikių nafta" vadovas G. Kiesus, jo 20-metis sūnus Valdas ir 39 metų vairuotojas Alfonsas Galminas dingo liepos pradžioje. Iki šiol jų likimas nežinomas. Vilniuje buvo rastas tik jų automobilis, mažeikiškių jame nebuvo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.