aA
Kęstutis Skrebys
Kęstutis Skrebys
© "Lietuvos žinios"
Apie naujos partijos steigėjų mulkinimą pirmiausiai teigia sužinoję Centro sąjungos bei Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) partijų Telšių skyrių pirmininkai. Juos liepos pradžioje aplankė partijos narės, atsiprašinėdamos, kad jų dukros tapo naujos Gedimino Vagnoriaus vadovaujamos Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos (NKS) steigėjomis.

Atlikusios "vietinės reikšmės tyrimą", moterys išsiaiškino, kad jų dukros, kurioms buvo pažadėta nemokama ekskursija į Seimą bei "susitikimas su Seimo nariu G.Vagnoriumi", pateko tiesiai į NKS steigiamąjį suvažiavimą.

Nežinojo

Šiaulių lengvosios pramonės mokyklos Telšių filialo vedėja Irena Krušaitė LŽ prisipažino, jog ekskursijos į Seimą idėja kilo visai netyčia. Moteris pasakojo išgirdusi "G.Vagnoriaus patikėtinę" kalbant apie liepos 2-ąją organizuojamą kelionę į Seimą. "Kaip tik baigėsi mokslo metai, tad pamaniau, kad mūsų mergaitėms (o gal ir man pačiai) tai bus vienintelis šansas pamatyti Seimą ir net susitikti su Vagnoriumi, - pasakojo pedagogė. - Paprašiau į ekskursiją paimti ir mane su grupe moksleivių".

Kęstutis Skrebys
© "Lietuvos žinios"

Sutartą valandą tą liepos sekmadienį I.Krušaitė su trisdešimčia auklėtinių sėdo į sostinėn vykstantį autobusą. Iš Telšių į steigiamąjį NKS suvažiavimą pajudėjo iš viso trys pilni autobusai. "Kelionėje mums buvo išdalytos anketos, - prisiminė telšiškė. Mums paaiškino, kad tos anketos yra "nieko tokio", todėl daugelis jas ir užpildė".

Vėliau paaiškėjo, kad dėstytoja ir jos auklėtinės pildė NKS steigėjų anketas. "Mums tikrai nesakė, kad vykstame į steigiamąjį suvažiavimą, tvirtino LŽ I.Krušaitė. - Tik atvykę į Seimą tą supratome".

Nesusipratimas

NKS prezidiumo narys Kęstutis Skrebys LŽ sakė, jog į steigiamąjį partijos suvažiavimą iš tiesų atvyko "grupė nepilnamečių". Anot jo, moksleivės suvažiavime buvo priimtos kaip viešnios. Merginas supažindino su Seimu ir pakvietė apsilankyti suvažiavimo posėdyje.

"Su tomis anketomis iš tiesų įvyko kažkoks nesusipratimas, patikino K.Skrebys. - Mergaitės buvo nepilnametės ir mes jas išbraukėm iš steigėjų sąrašų, o anketos joms buvo išdalytos per klaidą".

K.Skrebys LŽ tvirtino kategoriškai nesutinkąs su kalbomis, jog telšiškiai nežinojo, kur važiuoja. "Mes jų surištų juk neatvežėm, - pajuokavo jis. - O kad suaugę žmonės nežinojo, kur važiuoja, aš netikiu, nelogiškai tai skamba".

Apgaulė

I.Krušaitė, nepaisydama to, tvirtino iš tiesų nežinojusi tikrojo kelionės tikslo. "Pildydama tą anketą aš, čia jau mano gėda, neįsiskaičiau į partijos pavadinimą ir visko nesupratau, o atskirai mums niekas nieko nepaaiškino, - sakė ji. - Jei būčiau žinojusi, turbūt nebūčiau nei į Vilnių važiavusi, nei sutikusi būti tos partijos steigėja".

Pedagogė spėjo, kad apie pusė iš per šimtą trimis autobusais važiavusių telšiškių tiksliai nežinojo, kad vyksta steigti naujos partijos. Ji taip pat pabrėžė, kad tik kelios merginos iš 30 jos lydėtos moksleivių grupės neturėjo 18 metų.