aA
Prezidento Valdo Adamkaus dekretą dėl grąžintų teisės aktų parlamentarams pristatė šalies vadovo patarėjas teisės klausimais Armanas Abramavičius.

Pareigūnas pabrėžė, jog prezidentas remia nuostatą suteikti laisvojo uosto statusą Klaipėdos uostui, tačiau nesutinka su "ydinga" nuostatas suteikti tokį statusą ne visam uostui, o tik atskiroms jo dalims.

Pasak patarėjo, prezidentui abejonių sukėlė tai, jog, nenustačius konkrečių kriterijų,Vyriausybei paliekama teisė nuspręsti, kurioms uosto dalims suteikti laisvojo uosto statusą. "Dabar uoste veikiančios kompanijoms, kurios užima apie tris ketvirtadalius uosto teritorijos, įgauna teisę persinuomoti visą uosto teritoriją 99 metams ir vykdyti šioje teritoriją bet kokią veiklą", sakė A. Abramavičius.

Jo teigimu, prezidentas taip pat atkreipia parlamentarų dėmesį į tai, jog Saugios laivybos įstatyme numatyta sukurti Saugios laivybos administraciją, kuri, prezidento ir uosto specialistų nuomone, dubliuotų dabar veikiančios uosto administracijos ir uosto kapitono funkcijas. Nauja institucija, kurioje numatyta sukurti apie 130 etatų, pareikalautų ir papildomų išlaidų iš biudžeto.

A. Abramavičius atmetė Seimo narių argumentus, jog Saugios laivybos įstatymas parengtas pagal Europos Sąjungos (ES) reikalavimus. "ES nereiklauja kurti naujų institucijų, ji reikalauja garantuoti saugią laivybą", pabrėžė patarėjas.

Dekrete prezidentas pasiūlė Seimui atidėti įstatymų, susijusių su Klaipėdos uoso statusu, įsigaliojimą nuo 2000 metų spalio 1 dienos, kaip buvo numatyta, iki 2001 metų liepos 1 dienos. Per tą laiką, pasak A. Abramavičiaus, politinės partijos galėtų pasiekti bendrą sutarimą dėl pataisų ir pakeisti įstatymus, atsižvelgiant į prezidento pasiūlymus.

Prezidento patarėjas pažymėjo, jog V. Adamkus po susitikimų su politinių partijų atstovais turi vilties, jog tokios pataisos gali būti priimtos anksčiau negu iki 2001 metų liepą. "Galbūt tai galima padaryti dar šio Seimo kadencijos metu", sakė A. Abramavičius.

Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis kritiškai įvertino prezidento patarėjo kalbą pareiškęs, jog "A. Abramavičius neatsakė į daugelį konkrečių klausimų". Pažymėjęs, jog "pasiūlymas atidėti įstatymų įsigaliojimą devyniems mėnesiams yra tolygus jų atmetimui", V. Landsbergis vis tik pasiūlė Seimo nariams neatmesti prezidento veto.

Seimo pirmininkas pirmadienį vykusiame susitikime su prezidentu aptarė galimybes tobulinti vetuotus įstatymus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.