aA
Miegojau, susitikau su draugais, nieko neveikiau, lankiau emigravusius gimines, ruošiausi egzaminams. Tai apie pasibaigusias dviejų savaičių žiemos atostogas dažniausiai pasakoja moksleiviai. Nors muziejų lankymas per atostogas sumenksta, gerokai išaugusiu moksleivių dėmesiu džiaugiasi kino teatrai.
Mokiniai atostogas skyrė miegui ir kinui
© Shutterstock nuotr.

„Abiturientams atostogos tas metas, kai bandai ir turi galimybę išsimiegoti, pailsėti. Kadangi egzaminai ne už kalnų, tempai nemaži, reikia jiems ruoštis. Taigi abiturientai per atostogas pirmiausia puola ilsėtis ir išsimiegoti“, - į klausimą, ką moksleiviai veikia per atostogas, atsako Lietuvos mokinių parlamento (LMP) pirmininkas Paulius Kazakevičius.

Atostogos - puikus metams spragoms užtaisyti - dauguma moksleivių per atostogas išsitaiso skolas, baigia neatliktus darbus.

Paulius Kazakevičius
Paulius Kazakevičius
© DELFI / Audrius Solominas

„Kas pajėgūs pagal finansines galimybes, važiuoja atostogauti į užsienį. Į užsienį per atostogas dažnai važiuoja tie, kurių artimieji emigravę – jei išvykęs tėtis, mama, brolis, sesuo ar šiaip giminaitis. Dažnai pastebime, kad per atostogas jie naudojasi proga nulėkti į užsienį“, - kalbėjo P. Kazakevičius.

LMP pirmininkas juokauja, kad kiek atostogoms bebūtų skiriama laiko, visad pritrūksta poros dienų.

Plūdo į kiną, muziejus ignoravo

„Moksleivių atostogų metu kine padaugėja dvigubai ar net trigubai. Net ir Holivudas geriausius filmus planuoja pagal moksleivių atostogas. Kalėdų ir Velykų atostogos – šventas reikalas, jų metu dažniausiai pasirodo lietuviškai dubliuoti animaciniai filmai“, - teigė kino centrų „Forum Cinemas“ rinkodaros vadovas Dainius Beržinis.

Pasak D. Beržinio, šįmet mokiniai plūdo į Kalėdų atostogoms pasiūlytus filmus „Batuotas katinas Pūkis“, „Alvinas ir Brundukai 3“.

Kadangi moksleiviams per atostogas nereikia į mokyklą, jie eina į rytinius seansus ir naudojasi galimybe filmus žiūrėti pigiau.

Tuo metu muziejai mokinių dėmesiu pasidžiaugti negali. „Ekskursijų su vadovais atostogų metu sumažėja. Prieš Kalėdas būna baisus ir didelis ėjimas – mokyklos turbūt iš mokinio krepšelio lėšų turi neišnaudotų pinigų ir stengiasi prieš Naujus metus juos išleisti. Lapkritį, gruodį pagal ekskursijų užsakymą būna bumas“, - sakė Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus Ekskursinio skyriaus vedėja Audronė Kleišmantienė.

Pasak A. Kleišmantienės, per atostogas muziejaus lankymas sumažėja. Kita vertus, svarsto ji, galbūt daugiau moksleivių į muziejų eina su tėvais.

„Per atostogas moksleivių sulaukiame mažiau. Jie pasipila, kai baigiasi atostogos. Anksčiau nemažai moksleivių per atostogas atvykdavo iš rajono, dabar, matyt, dėl krizės, pabrangusio transporto mokytojai nesurenka mokinių, neužpildo autobusų“, - teigė Lietuvos nacionalinio muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Birutė Kazlauskienė.

Šįmet per žiemos atostogas Lietuvos nacionalinis muziejus tesulaukė dviejų mokinių grupių.

Valgė ir miegojo?

„Aš šiandien visų klausinėjau, deja, nuobodybė: mokiniai sako ilsėjęsi. Kai klausiu, ką tai reiškia, aiškina, kad pamiegojo, pavalgė. Sakau, tai nejau penkerius metus buvot nemiegoję? Tai keista. Visi moksleiviai atostogauja savaip, tačiau iš jų neišgaunu, ką šiandieniniam jaunimui reiškia atostogos“, - teigė Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktorius Bronislovas Burgis.

Pasak B, Burgio, dalis atostogų metu keliauja po kitus miestus ir šalis, kažkas laiką leidžia su tėvais, skaito knygas. Dažnas mokinių atsakymas – „bendrauju su draugais“.

„Na, susirinko trys draugai. Klausiu, ką veikei. Atsako – nieko. Kito klausiu – ir tas nieko. Nežinau, ką jie veikia. Kažkas sakė, kad mokėsi, abiturientai ruošėsi studijoms. Nieko specifinio neišgirdau“, - kalbėjo gimnazijos direktorius.

B. Burgio manymu, šių metų atostogų kliūtis ta, kad nebuvo sniego. Taip mokiniai liko neslidinėję.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.