aA
Lenkų liustracijos teismo teisėjas pats kaltinamas nuslėpęs savo bendradarbiavimą su buvusio komunistų režimo slaptąja tarnyba. Jo byla pradėta antradienį.
Teisėjas Mieczyslawas Bareja (Mečislavas Bareja) neigia, kad pateikė neteisingus duomenis apie savo praeitį. Lenkijoje galioja įstatymas, pagal kurį aukšti pareigūnai, prokurorai ir teisėjai privalo deklaruoti, ar bendradarbiavo su komunistų slaptąja tarnyba. Melavusiems pareigūnams uždraudžiama 10 metų dirbti valstybinėje tarnyboje.

"Nėra jokio parašo, jokio dokumento, nieko, kas mane sukompromituotų", prieš antradienio teismo posėdį žurnalistams sakė M. Bareja, teisėju dirbantis nuo 1965 metų.

M. Bareja komunistų laikais buvo aukštas Demokratų partijos pareigūnas, 10-ajame dešimtmetyje prižiūrėjo rinkimus Varšuvoje, o 1994 metais trumpai dirbo sostinės meru. Jis dalyvavo nagrinėjant įžymiausio antikomunistinio veikėjo Leszeko Moczulskio (Lešeko Močulskio) liustracijos bylą, kuri netrukus turi būti baigta.

Ginti savo gerą vardą liustracijos teisme teko ir "Solidarumo" įkūrėjui Lechui Walesai (Lechui Valensai) bei populiariajam prezidentui Aleksandrui Kwasniewskiui (Aleksandrui Kvasnevskiui). Abu politikai šį mėnesį išteisinti, bet jų bylos šalyje sukėlė nepasitenkinimą liustracijos įstatymu, pagal kurį teisman galima patraukti ir dėl visai neįtikinamų priežasčių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.