aA
Generalinei prokuratūrai nesugebėjus patvirtinti įtarimų, esą trys buvę Seimo nariai ėmė kyšius, šios institucijos vadovas Antanas Klimavičius pareiškė neketinąs prisiimti atsakomybės ir atsistatydinti.
Antanas Klimavičius
Antanas Klimavičius
© ELTA
"Už ką prisiimti atsakomybę? - į klausimą klausimu atsakė generalinis prokuroras. - Klausimas apie atsistatydinimą yra nerimtas, net nenoriu į jį atsakinėti".

A. Klimavičius teigė nemanąs, kad tris dabar jau buvusius Seimo narius įtarus kyšininkavimu buvo sukeltas politinę potekstę turintis skandalas. "Pagrindas pradėti ikiteisminį tyrimą buvo, todėl Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) jį pradėjo. Reikėjo viską ištirti ir priimti sprendimą. Jis yra toks, kokie buvo surinkti duomenys. Viskas yra teisėta, kitaip elgtis mes negalėjome", - penktadienį Eltai aiškino pareigūnas.

Pasak A. Klimavičiaus, galimos politikų korupcijos tyrimas visiems buvo gera pamoka: "Politikams - kaip bendrauti su verslininkais ir rinkimų kampanijų rėmėjais, įstatymų leidėjams - kokius įstatymus priimti, operatyvinės veiklos tarnyboms - kaip bendradarbiauti dar ankstyvose tyrimų stadijose".

Generalinis prokuroras pripažino, kad "profesionalumui ribų nėra, ir gautos pamokos bus išmoktos".

ELTA primena, kad išvakarėse Generalinė prokuratūra paskelbė nutraukusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo buvusių Seimo narių Vytauto Kvietkausko, Arvydo Vidžiūno bei Vytenio Andriukaičio kyšininkavimo. Tyrimas buvo nutrauktas nesurinkus užtektinai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę dėl jiems inkriminuojamos veikos padarymo.

Tiesa, prokurorai patikino, kad toks procesinis sprendimas neprilygsta eksparlamentarų išteisinimui. Gavus naujų duomenų, tyrimas bet kuriuo metu gali būti atnaujintas, kol nesukaks patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senatis.

Buvę parlamentarai vasaros pabaigoje apklausti įtariamaisiais atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimo politikų papirkinėjimo, kuriuo buvo įtariamas "Rubicon group" vadovas Andrius Janukonis. Pirminiais tyrimo duomenimis, už bendrovei "Rubicon group" palankius sprendimus V. Andriukaitis per kelis kartus buvo gavęs 95 tūkst. litų, A. Vidžiūnas - 40 tūkst. litų, o V. Kvietkauskas - 25 tūkst. litų kyšius.

Visi politikai savo kaltę kategoriškai neigė. Jie atsisakė parlamentarų mandatų, kad teisėsaugos institucijos galėtų atlikti tyrimą ir išsklaidytų viešai mestus kaltinimus. Vienintelis konservatorius A. Vidžiūnas, dalyvaujantis antrajame Seimo rinkimų ture, dar turi galimybių grįžti į parlamentą. Socialdemokratas V. Andriukaitis iš kovos dėl mandatų jau iškrito, o V. Kvietkauskas pasitraukė ne tik iš Naujosios sąjungos, bet ir iš politikos.

Anot generalinio prokuroro pavaduotojo Gintaro Jasaičio, didelį rezonansą sukėlęs tyrimas galėjo pasisukti ir kitaip, jei ne kai kurios STT klaidos.

STT pareigūnai dokumentų, esą galėjusių patvirtinti įtarimus, poėmius didžiųjų parlamentinių partijų būstinėse atliko birželį, prieš pat antrąjį Prezidento rinkimų turą. Kyšininkavimu įtariamų politikų pavardes pirmiausia pranešė žiniasklaida, o ne pareigūnai. Be to, įtarimų šešėlis buvo mestas ant dar kelių parlamentarų, tačiau jie nebuvo patvirtinti.

Beje, apie galimos politikų korupcijos tyrimo pabaigą pranešta likus kelioms dienoms iki antrojo Seimo rinkimų turo.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.