aA
Amerikiečiai pradėjo atakas prieš Afganistaną bei jį valdantį Talibaną, keršydami už rugsėjo 11-osios teroristinius išpuolius Niujorke ir Vašingtone, praneša naujienų portalas CNN.com. JAV prezidentas G.W.Bushas tai patvirtino sekmadienį kalbėdamas per televiziją: "Daugiau nebegali būti taikos teroro pasaulyje".
U.S. Air Force F-15
"Mano įsakymu JAV kariai pradėjo atakas prieš teroristinio tinklo "Al Qaeda" ("Bazė") stovyklas ir Talibano karines bazes", - per televiziją taip pat sakė G.W.Bushas.

"Šiais kruopščiai nukreiptais veiksmais siekiama sunaikinti galimybes pasinaudoti Afganistanu kaip baze teroristų operacijoms bei sunaikinti Talibano režimo karinę galią", - pridūrė jis.

JAV pradėjo puolimą po to, kai Talibanas atsisakė išduoti O.bin Ladeną, pagrindinį įtariamąjį dėl rugsėjo 11 dienos išpuolių prieš Jungtinės Valstijas. Pasak G.W.Busho, smūgiais siekiama atverti kelią "visa apimančiai ir negailestingai operacijai juos (Bin Ladeną ir jo parankinius) išvaryti ir perduoti teisingumui".

"Mūšis prasideda daugelyje frontų. Mes nesusvyruosime. Mes nepalūšime. Mes nesuklupsime ir mums pavyks", - pareiškė G.W.Bushas. Jis sakė, kad prie smūgių prisijungė ir Britanija.

JAV pareigūnų teigimu, puolime panaudojami ir sparnuotųjų raketų smūgiai. Jie sakė, kad buvo puolamos pozicijos tiek sostinėje Kabule, tiek pietiniame Kandaharo mieste.

Jungtinės Valstijos pranešė, jog siekdamos sušvelninti humanitarinę krizę Afganistane jos taip pat tieks maistą, medikamentus bei būtinus reikmenis.

"Jungtinės Valstijos yra afganų tautos draugas, mes taip pat esame beveik milijardo pasaulio musulmonų draugai", - teigė G.W.Bushas. Pasak jo, Jungtinės Valstijos ėmėsi visų įmanomų saugumo priemonių prieš galimus atsakomuosius O.Bin Ladeno veiksmus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.