aA
Per sprogimą Saudo Arabijos rytuose esančiame Chobaro mieste šeštadienį žuvo du užsieniečiai, tarp jų vienas amerikietis, dar keturi buvo sužeisti, sekmadienį pranešė vietos pareigūnai.
Laikraštis "Al Watan", remdamasis liudininkų pasakojimais, sekmadienį pranešė, kad sprogimas galėjo būti pakistaniečio savižudžio išpuolis, tačiau JAV pareigūnai Vašingtone sakė nematą tiesioginio šio įvykio ryšio su praėjusio mėnesio savižudiškomis atakomis Niujorke ir Vašingtone, kurių organizavimu įtariamas Saudo Arabijoje gimęs Islamo kovotojas Osama bin Ladenas.

Kol kas dar nežinoma ar išpuolis Chobare, kuriame prieš penkerius metus vykusio sprogimo metu žuvo 19 JAV kariškių, buvo politiškai motyvuotas, ar tai vienas iš sprogdinimų, kurie praėjusiais metais griaudėjo konservatyvioje musulmoniškoje karalystėje, ir kuriuos Saudo Arabijos laikraščiai siejo su pelninga nelegalia prekyba alkoholiu.

Saudo Arabija dėl pastarųjų sprogimų, per kuriuos žuvo mažiausiai vienas britas, sulaikė keletą Vakarų piliečių. Saudo Arabijos žurnalistas Kataro televizijai "Al Jazeera" taip pat sakė, kad "remiantis liudininkų parodymais, (šeštadienio) sprogdinimas buvo savižudžio išpuolis, o jos vykdytojas buvo azijietis, greičiausiai pakistanietis ar afganas".

Jungtinės Valstijos birželio mėnesį dėl 1996 metais Chobare įvykdyto sprogdinimo apkaltino 14 įtariamų musulmonų kovotojų, 13 iš Saudo Arabijos ir vieną libanietį, o taip teigė, kad išpuolį rėmė Irano vyriausybės tarnybos. Iranas saitus su sprogdinimu paneigė.

Saudo Arabijos valstybinė naujienų agentūra "Saudi Press Agency", remdamasi aukšto policijos pareigūno žodžiais, pranešė, kad Chobare per sprogimą prie karaliaus C halido gatvėje esančios parduotuvės šeštadienį, maždaug 20 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku žuvo du žmonės ir dar keturi buvo sužeisti. Visi jie buvo užsienio piliečiai.

JAV ambasados pareigūnas Rijade pranešė, kad vienas amerikietis žuvo, o dar vienas buvo sužeistas. Nė vienas jų nebuvo kariškis. Britanijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Londone pranešė, kad per sprogimą buvo lengvai sužeistas vienas britas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.