aA
Šeštadienį, praėjus 12 dienų po parlamento rinkimų, turėtų paaiškėti, kokia bus Lenkijos vyriausybė - koalicinė ar mažumos.
Penktadienio vakare Kairiųjų demokratų, Darbo ir Valstiečių sąjungų atstovai po savaitę trukusių derybų galutinai suderino programinius skirtumus ir pareiškė, jog yra pasirengę pasirašyti koalicinę sutartį.

Tačiau lemiamą žodį tars visų trijų partijų atstovai, susirinkę Varšuvoje į savo valdybų posėdžius. Jeigu Kairiųjų demokratų sąjungos (KDS) ir Darbo sąjungų (DS) ketinimas sudaryti koaliciją su Lenkijos valstiečių sąjunga (LVS) abejonių nekelia, tai LVS koalicijos šalininkai ir priešininkai yra pasidaliję maždaug po lygiai ir koalicijos likimą gali lemti vos keli balsai.

Kairieji prieš ketverius metus jau buvo sudarę su LVS koalicinę vyriausybę, kurią nuolat krėtė ginčiai ir konfliktai. Tačiau dabar būsimieji koalicijos partneriai tikina, kad jų bendradarbiavimas turėtų būti sklandesnis.

KDS-DS koalicija rugsėjo 23 dieną laimėjo Lenkijos Seimo ir Senato rinkimus, tačiau jeigu Senate iš 100 turi 75 mandatus, tai Seime jai pritrūko15 balsų iki galimybės savarankiškai sudaryti vyriausybę, nes kairieji 460 vietų Seime turi tik 216 mandatų.

Iš pradžių buvo manoma, kad KDS-DS koalicija partnere pasirinks antrąją pagal dydį būsimojo Seimo Pilietinės platformos frakciją, tačiau ši, pareiškusi, jog kai kuriais atvejais parems vyriausybę, į koaliciją jungtis kategoriškai atsisakė.

Kairiesiems liko tik viena partnerė - LVS, nes tiek ūkininkų profesinė sąjunga "Savigyna", tiek organizacija "Įstatymas ir teisingumas", tiek Lenkijos šeimų lyga savo programomis pernelyg skiriasi nuo kairiųjų.

Ketvirtadienį Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis) šalies premjeru paskyrė KDS pirmininką Leszeką Millerį (Lešeką Milerį) ir pavedė jam suformuoti vyriausybę.

L.Milleris penktadienį vakare pareiškė, kad jeigu pavyks pasirašyti koalicinę sutartį su LVS, tai šalies vicepremjerais taps DS pirmininkas Marekas Polis ir LVS pirmininkas Jaroslawas Kalinowskis (Jaroslavas Kalinovskis). Jis pažymėjo taip pat, kad koalicinės vyriausybės sudėtis bus paskelbta ateinantį trečiadienį.

Naujojo Lenkijos Seimo posėdis numatytas spalio 19 dieną. Jame bus priimtas dabartinio Lenkijos premjero Jerzy Buzeko vadovaujamos vyriausybės atsistatydinimas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.