aA
Po JAV prezidento George'o W.Busho šeštadienį išsakyto įspėjimo, jog baigiasi Talibanui skirtas laikas, per kurį jis turėjo išduoti įtariamą teroristą Osamą bin Ladeną ir sunaikinti jo teroristinį tinklą, Jungtinės Valstijos sekmadienį intensyviai rengėsi kariniams veiksmams prieš Talibano režimą.
George W. Bush
George W. Bush
JAV karinio atsako avangardas sekmadienį jau užėmė pozicijas prie Afganistano pasienio, tuo tarpu kitose regiono vietose laukė 35 tūkst. karių, 350 lėktuvų bei 3 lėktuvnešiai.

Pasak Jungtinių Valstijų žiniasklaidos pranešimų, į regioną numatoma atsiųsti dar apie 500 specialiųjų JAV karinių dailinių narių, dalyvausiančių mėnesio trukmės kariniuose veiksmuose.

Afganistaną valdantis Talibanas taip pat stiprina šalies gynybą ir vis dar siekia išvengti gresiančių karinių smūgių, tačiau JAV vadovas tvirtai pareiškė neketinąs atisakyti reikalavimo, kad į teisingumo rankas būtų perduotas O.bin Ladenas, įtariamas vadovavęs rugsėjo 11 dienos neregėto masto teroro išpuoliams Niujorke ir Vašingtone, kurių metu žuvo arba dingo apie 5,5 tūkst. žmonių.

"Talibanui buvo suteikta galimybė išduoti visus Afganistane besislapstančius teroristus, uždaryti jų apmokymo stovyklas bei padaryti galą jų operacijoms. Buvo duotas aiškus įspėjimas, ir laikas jau baigiasi", - šeštadienį per radijo kreipimąsi sakė G.W.Bushas.

Jungtinių Valstijų vadovas, kurio administracija numatė skirti 320 milijonų dolerių (1,28 milijardo litų) humanitarinei pagalbai afganų pabėgėliams ir juos priglaudusioms kaimyninėms šalims, pabrėžė, kad antiteroristinė kampanija nėra nukreipta prieš islamą ar Afganistano žmones.

"Mes siūlome pagalbą ir draugystę Afganistano žmonėms. Labiausiai turi bijoti Talibano vadovai ir teroristai, kuriuos jie dangsto", - tvirtino JAV prezidentas.

Pagrindinis G.W.Busho rėmėjas jo antiteroristinėje kampanijoje, Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras), sugrįžęs po dviejų dienų kelionės į Rusiją, Pakistaną ir Indiją, taip pat įspėjo Talibaną.

"Nepaisant visų mūsų pastangų, ilgus metus nebuvo įmanoma sulaukti visiško tarptautinio sutarimo, reikalingo norint tinkamai išspręsti šią problemą Afganistane, - rašė T.Blairas laikraštyje "News Of the World". - Sutarimas jau pasiektas. Laikas juo pasinaudoti."

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.