aA
Vakar Pagirių muzikos mokykloje vyko Mokytojų dienos šventė. Vyko ganėtinai romantiškai: degė žvakelės ir net žibalinė lempa. Tačiau šie atributai nuo šių metų vasario pradžios tapo kasdieniai ir būtini, mat už skolas Vilniaus rajono elektros tinklai nubaudė mokytojus ir mokinius išjungė elektrą.
Mokytojų šventė
Mokytojų šventė
© "Lietuvos žinios"
Vakar LŽ lankėsi Pagirių muzikos mokykloje. Apie 17 valandą mokyklėlėje, įsikūrusioje buvusiame vaikų darželyje, muzikos paslapčių vaikus mokė trys mokytojos. Temo ir klasėse buvo tamsu. Degė žvakės, o salėje - žibalinė lempa. Kitose klasėse, kurios tąkart buvo tuščios, ant visų palangių radome žvakių.

Niekieno

Tame pačiame pastate, tik pirmame aukšte, įsikūrusios vaistinė ir Pagirių policijos nuovada. Vaistinė jau nebedirbo, tačiau, sakoma, ji turi atskirą elektros skaitiklį, tad joje šviesu. Šviesos nestinga ir policijos nuovadoje. Ši įstaiga irgi parašė paraišką įsigyti atskirą skaitiklį. Dabar nuovados suvartotą elektrą skaičiuoja tas pats, kaip ir muzikos mokyklos bei bibliotekos. Pamėginome išsiaiškinti, kas gi turėjo sumokėti tas nelemtas skolas už elektrą.

Kadaise čia buvęs vaikų darželis priklausė šiltnamių kombinatui. Vyriausybės nutarimu šios ištuštėjusios patalpos buvo atiduotos Vilniaus apskričiai. Jos žinioje tebėra iki šiol. Vilniaus rajono elektros tinklai norėjo sudaryti sutartį dėl elektros energijos tiekimo su apskrities administracija, tačiau ši nesutiko, paaiškinusi, kad jos, t.y. apskrities, ten nieko nėra.

O mokykla? O biblioteka? Ir viena, ir kita priklauso Vilniaus rajono savivaldybei. Tačiau ši neskuba perimti pastato į savo balansą su visomis skolomis. Tegul jas sumoka apskrities administracija. Kitaip tariant, užburtas ratas!

Kieno?

Pakalbinome Vilniaus rajono elektros tinklų viršininką Algimantą Vaznioką. Jis paaiškino: "Norėjome sudaryti sutartį su apskrities administracija, pasiūlėme įrengti atskiras apskaitos priemones. Nesutiko. Mums buvo paaiškinta, kad mokykla ir biblioteka priklauso rajono savivaldybei. Nepavykus susitarti sausio pabaigoje nutraukėme elektros energijos tiekimą". Viršininkas neprisiminė, ar skolos didelės. Jo manymu, labai didelės neturėtų būti.

Taigi kieno ta mokykla? Kieno skolos nesumokėtos elektros tinklams? Vilniaus apskrities administracijos Švietimo skyriaus inspektorė Veronika Laugalienė atsakė: "Mokykla priklauso rajono savivaldybei". Ir tuoj pat pridūrė, kad geriau šiuos reikalus žino jos kolega Vidmantas Vancevičius.

Mūsų užklaustas jis nurodė skambinti į Turto valdymo skyrių, tačiau prisiminė pasirašęs mokyklos pastato priėmimo aktą. Tiesa, pirmas atsakymas į klausimą, kieno mokykla, irgi buvo toks pat - rajono savivaldybės. Kitaip tariant, pasivaikščioję nuo Einošiaus prie Keipošiaus, nieko ir nesužinojome - visi kaip įmanydami kratėsi atsakomybės.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"